Kultúra

Meghalt Cs. Szabó István színész, író, költő, rendező

Youtube / Csaba László
Youtube / Csaba László

78 éves korában szerdán, koronavírus-fertőzésben elhunyt Cs. Szabó István színész, író, költő, rendező, a Budai Bábszínház művészeti vezetője – tudatta a család pénteken az MTI-vel. A család közlése szerint Cs. Szabó István az 1960-as évektől bábszínészként vált ismertté. Főbb művei előadások, mesekönyvek, rádióműsorok, tévéműsorok, filmek, meséin és bábelőadásain generációk nőttek fel.

Társszerzője és főszereplője volt a Varázsműhely című televíziós sorozatnak. Az Állami Bábszínház, később a Budapesti Gyermekszínház, majd az Arany János Színház színészeként dolgozott és feleségével 50 éve az országjáró, két személyes Budai Bábszínház művésze volt.

Ismertebb mesekönyvei, melyekből rádiójáték és árnyjáték is készült: Loq-sziget tündére, Soma. Ismertebb bábelőadásai közé tartozott a Kalap kaland, a Bubu kalandjai, a Sün Soma és A telhetetlen nyúl, melyekből televíziós esti mesék is készültek. Mindezek mellett további számos bábfilm és bábdarab készítésében vett részt.

Mint családja írta, Cs. Szabó István az utóbbi években előadóművészként is fellépett Árpád-házi Szent Erzsébet- és Wass Albert-estjeivel.

Kiemelt kép: Youtube / Csaba László

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik