Kultúra

SZFE-hallgatók: Az új kormányrendelet az összes egyetemet megfosztja az autonómiától

Mohos Márton/24.hu
Mohos Márton/24.hu

Csütörtök délelőtt írtuk meg, hogy egy új, mától hatályos kormányrendelet szerint rendkívüli helyzetben (közegészségügyi, közbiztonsági okból, természeti csapás, a tanév rendjét, a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül fenyegető, elháríthatatlan helyzet esetén) új szabályok érvényesek a felsőoktatásban. Ennek értelmében a fenntartó érvénytelenítheti a félévet, amennyiben úgy ítéli meg, hogy a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei nem állnak fenn vagy nem biztosíthatóak, illetve azok nem ellenőrizhetőek általa.

A kormány döntött: bezárhatják bármelyik egyetemet
Veszélyhelyzet idején új szabályok érvényesek a felsőoktatásra is. 

Ez különösen érzékenyen érinti az SZFE diákjait, akiknek félévét már az elmúlt hetekben is próbálta érvénytelenné tenni az új kuratórium, jelenleg épp bíróság előtt van az ügy. Nem csoda, hogy csütörtök délután közleményben reagáltak az új kormányrendeletre.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem közössége a rendkívüli helyzet meghatározását értelmezve arra jutott, hogy intézményünkben nem áll fenn sem közegészségügyi-, sem közbiztonsági ok, sem természeti csapás, mely ellehetetlenítené a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítését. A tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül éppen a tanulmányi félév felfüggesztése, közvetve pedig az alapítványi átállás módja fenyegeti – ezen veszélyeket elháríthatónak találjuk, amennyiben az Innovációs- és Technológiai Minisztérium, az alapítói jogok törvényes gyakorlója, az ellenérdekű fenntartóval szemben fellép

– írják a közleményben. Bíznak benne, hogy a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma újonnan kapott felhatalmazásával nem él, az oktatás biztosított és fennálló feltételeit esetükben ugyanis szerintük ellenőrizheti az Egyetem közössége által összeállított bizonyító erejű dokumentáció segítségével, melyet az Oktatási Hivatalhoz éppen a kuratórium által megbízott vezetőség feladata lenne eljuttatni – mint írják, az általuk el nem ismert vezetőség és feltehetően a kuratórium is hetek óta birtokában van tehát a hivatkozott dokumentációnak.

Az egészségügyi veszélyhelyzet minél hatékonyabb elhárítása érdekében rendeleti kormányzás útján hozott rendelkezés, mely a hallgatói érdekképviseletek, a szenátusok és az akadémiai vezetések véleményezési jogát teljes mértékben figyelmen kívül hagyó fenntartói intézkedést lehetővé teszi, időlegesen az összes magyarországi felsőoktatási intézmény közösségét megfosztja autonómiájától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik