Kultúra

Jövőre már új tárgyakat indítana az SZFE filmes képzésének új vezetője

Soós Lajos / MTI
Soós Lajos / MTI

Rövid interjú jelent meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem honlapján Sára Balázzsal, az egyetem Filmintézetének nemrég kinevezett vezetőjével. Sára kinevezéséről úgy értesültek az egyetem dolgozói, hogy egy hivatalos dokumentumon már az ő aláírása szerepelt.

A promóciós hatású interjúban Sára arról beszél, támogatja, hogy a jelenlegi tanárok végigvigyék az osztályaikat. „Természetesen új szakmai tantárgyak indítását is tervezem a 2021-2022-es tanévben, de ezek még egyeztetés alatt állnak” – teszi hozzá. Azt is fontosnak tartaná, hogy az SZFE-n alkotó szakembereket képezzenek, akik „megfelelnek a filmgyártás és a médiapiac folyamatosan változó igényeinek”.

A legfontosabb az, hogy a nemzetközi produkciókban tapasztalatot szerzett előadókat bevonjuk az oktatásba. Közvetlen, gyümölcsöző kapcsolatot kell kialakítani a külföldi filmes cégekkel, workshopokat fogunk velük közösen rendezni. Elengedhetetlen, hogy az egyetemen az angol nyelv oktatását kiterjesszük a filmes szakmai zsargon ismeretére

– áll az interjúban, amit a hvg.hu vett észre.

Az SZFE-n operatőrként végzett Sára Balázs (Sára Sándor fia) azután lett az SZFE intézetvezetője, hogy Balázs Gábor, aki korábban betöltötte a pozíciót, felmondott. Vele együtt beadta a felmondását az egyetem több másik tanára is, a filmes oktatók közül többek között Enyedi Ildikó, tiltakozásul az SZFE erőltetett tempójú modellváltása és az új, Vidnyánszky Attila vezette kuratórium felállása miatt. Ezután az egyetem hallgatói elfoglalták az SZFE épületeit, és több mint 70 napon át blokád alatt tartották.

Az SZFE-sek folytatják az ellenállást, de lehet-e egyetemet foglalni home office-ban?
Kifullad-e a tiltakozás az online térben? Erről is kérdeztük az SZFE hallgatóit, akiknek bő egy hete kellett elhagyniuk az egyetem épületeit.

Kiemelt kép: Kásler Miklós és Sára Balázs Sára Sándor búcsúztatásán, 2019-ben. Fotó: Soós Lajos / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik