Kultúra

Spielberg hatalmas cápája mostantól múzeumban riogatja az embereket

Steven Spielberg A cápa című 1975-ös filmjének címszereplője lesz az amerikai filmakadémia áprilisban megnyíló új múzeumának egyik sztárja. Az állítólag Spielberg ügyvédje, Bruce Raynorre után Bruce névre keresztelt, nyolc méter hosszú, fél tonnát meghaladó súlyú, üvegszálas anyagból készült műcápa nem szerepelt Spielberg alkotásában. A filmhez készített három mechanikus cápakelléket a forgatás után elpusztították, mivel a stúdió nem látta előre, hogy a produkciónak milyen óriási sikere lesz.

Mikor azonban a film befutott, a Universal az eredeti öntőforma segítségével elkészíttette Bruce egyetlen hiteles mását, mely tizenöt évig a stúdió előtt riogatta a látogatókat. A hatalmas cápafigura ezt követően egy roncstelepre került, ahol huszonöt éven át hevert a lomok között, majd a telep tulajdonosa 2016-ban a filmakadémiának ajándékozta.

A restaurált, 45 éves ragadozó mostantól az amerikai filmakadémia múzeumának harmadik emeletéről lóg, kilenc méter magasból. A cápa olyan nagy, hogy a múzeum egy kivett ablakán kellett beemelni daru segítségével, mert máshogy nem fért be, az alábbi videóban megtekinthető a figura megérkezése a múzeumba:

Bill Kramer, a múzeum igazgatója közleményében örömmel fogadta a gyűjtemény új darabját, mint írta: „ez egy hosszú út vége Bruce számára”.

A cápa az amerikai filmakadémia 2021 áprilisában megnyíló múzeumának eddigi legimpozánsabb kiállítási tárgya. A gyűjteményben már szerepel Judy Garland piros cipője az Óz, a csodák csodája című 1939-es filmből és Lugosi Béla köpenye az 1931-ben forgatott Drakulából. A hetedik művészetnek szentelt, egy évszázada megálmodott múzeumot Renzo Piano olasz sztárépítész tervezte.

(MTI)

Kiemelt kép: ZANUCK / BROWN PRODUCTIONS / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik