Kultúra

A sakkvilágbajnoknak bejött a Netflix Vezércsele, szívesen játszana egy partit a fiktív főhőssel

A sakkban uralkodó szexizmusról is beszélt a sorozat kapcsán.

Nagy siker lett a Netflix Vezércsel című sorozata, amely a női sakkzseni, Beth Harmon felnőtté válásáról és rögös diadalútjáról szól. Kritikánkban mi is kiemeltük, hogy nem pusztán látványos, izgalmas, és kiváló színészi alakításokkal van tele, de Hollywoodtól szokatlan módon még a sakk világát is igyekszik hitelesen ábrázolni.

A sakk még soha nem volt ilyen szexi
A Vezércsel azt is le fogja nyűgözni, aki nem ismeri a sakk szabályait. A Netflix minisorozata egy csodagyerek rögös útját követi a felnőtté válásig.

Többen úgy vélik, hogy érezhető boomot hozhat a játék népszerűségében, például az alkotóknak szakmai tanácsokat is adó egykori világbajnok, Garri Kaszparov, aki örül annak, hogy végre nem úgy mutatják be a sakkot, mint ami szükségszeráűen kockát csinál az emberből, ha nem épp őrületbe hajszolja. Ellenkezőleg, Beth Harmon története szerinte épp arra mutat rá, hogy a sakk segíthet legyőzni a gyengeségeinket és a függőségeinket.

Persze korántsem Kaszparov az egyetlen nagyágyú, akit megmozgatott a Vezércsel, ott van például a jelenlegi világbajnok, a jó pár éve egyeduralkodó Magnus Carlsen is. A mindössze harminc éves sakkozó egy olyan photoshoppolt képet osztott meg novemberben az Instagramon, amelyen épp Beth-szel játszik egy partit a döntőben.

Szerintem szoros meccs lenne

– írta a kép alá. Carlsen most a Guardiannek kifejtette, hogy azért néhány drámai túlzást megmosolygott a sorozatban, például azt, hogy a versenyzők megdöbbennek egy-egy váratlan matton, a valóságban ilyen nem fordulhat elő.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Magnus Carlsen (@magnus_carlsen)

Ennek ellenére nagyon tetszett neki, és különösen inspirálónak találta azt, ahogy Beth előremenetelét ábrázolják a férfiak által uralt sakkvilágban

Nagyon tetszett, hogy mikor jöttek Beth első sikerei, és nyilvánvalóvá vált a tehetsége, onnantól nem sokat hallottuk, hogy »szerintem nem viheti sokra, hiszen csak egy lány«. Ez az érv hirtelen elillant. Nagyon, nagyon üdítő látni, hogy kizárólag a képességei alapján ítélték meg, nem pedig a neme alapján

– mondta Carlsen, aki azt is kifejtette, hogy ez a valóságban sajnos sokszor nincs így. Szerinte ez egy régi problémája a sakkvilágnak, a sakkszervezetek nem voltak túl kíméletesek a nőkkel az évtizedek során, és ezt előítéletes kultúrát nagy erőfeszítések árán lehet csak majd megváltoztatni.

Ezt megerősítette minden idők legsikeresebb női sakkozója, a Kaszparovot is legyőző Polgár Judit is, aki szerint a Vezércselben túl kedvesek voltak a férfiak Beth-szel, a valóságban sokkal több undok beszólás, és lekezelő viccelődést tapasztalt a versenyeken.

Volt ellenfelem, aki nem volt hajlandó kezet fogni, volt, aki a vereség után a fejét verte a sakktáblába

nyilatkozta Polgár a New York Timesnak nemrég. A cikk szerint a népszerű sorozat abban is segíthet, hogy felélénkítse a vitát a sportágban uralkodó szexizmusról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik