Kultúra

A Star Wars-os idiotizmus tényleg nem ismer határokat

Az új Star Wars-film legóból készült, és a Csillagok háborúja hírhedt tévés különkiadását folytatja, immár büszkén felvállalva a hajdani, kínos kudarc emlékezetét. A Lego Star Wars Holiday Special amúgy egész vicces, de ettől még valami nagy baj van a világgal.

Idáig jutottunk. Hivatalos folytatást kapott a Star Wars: Holiday Special című tévéfilm, a Csillagok háborúja hírhedt, első folytatása, az elátkozott produkció, amelyet a rajongóknál csak alkotói gyűlölnek jobban. Az 1978. november 17-én, hálaadás előtt bemutatott fércmunka George Lucas jóváhagyásával, a Csillagok háborúja sztárjai, Harrison Ford, Mark Hamill és Carrie Fisher főszereplésével készült el a CBS csatorna számára, tehát teljes mértékben a „hivatalos” Star Wars-kánon részének tűnt. Ám Lucas valószínűleg éppen azért bólinthatott rá a tévés különkiadás ötletére, mert 1978-ban a Star Warsszal kapcsolatban még nem kánonról meg hivatalos folytatásokról beszéltek az emberek, hanem egy váratlanul nagy sikert arató, sugárpisztolyos mesefilmről.

Állítólag maga Lucas hozakodott elő az ötlettel, hogy szívesen bemutatná egy önálló filmben Chewbacca családját, a megvalósításban azonban már nem vett részt, annyira lekötötték A Birodalom visszavág munkálatai. A tévépremier után viszont azonnal csatasorba állította az ügyvédeit, nehogy valaha is újra műsorra tűzhessék a Holiday Specialt, és általában véve is mindent elkövetett, hogy a film azután a bizonyos novemberi este után lehetőleg soha, senkihez ne juthasson el többé. Lucas teljes törlési kísérlete természetesen az internet előtt sem sikerülhetett tökéletesen, és a Holiday Special mindenféle tévéből felvett, kalóz verziókban a mai napig elérhető. Mi több, most is fent van a YouTube-on:

Látható, hogy a Csillagok háborúja költségvetésének töredékéből készült, és úgy néz ki, mint egy Barátok közt-epizód, amelyben Novák Laci Han Solónak öltözik. Mindazonáltal nem ez vele a legkomolyabb gond, hanem a különféle műfajok és hangnemek értelmetlen, flúgos összekeverése. Az aranyosnak szánt, valójában horrorisztikus kisvukik után indokolatlan dalbetét következik, majd egy rajzfilm, majd újra éneklés. Ha valaki esetleg olyan verziót talál a filmből az interneten, amelyben benne vannak a filmet megszakító, 1978-as reklámok is, nem fogja tudni eldönteni, meddig tart a film, és hol kezdődik a reklám.

Bizarr módon mégis ez az olcsó, vásári forgatag, ez a Star Wars-rajongók arcán csattanó, teli tenyeres pofon árulkodik arról, hogy a Csillagok háborúja nem volt mindig az az olajozottan működő, milliméterre kiszámított, szórakoztatóipari AT-AT lépegető, amelynek manapság ismerjük.

Az utóbbi években a Star Wars kínosan vértelenné vált, és már réges-rég nem szakállas hippik, hanem vasalt inges menedzserek döntik el, mi történjen a messzi-messzi galaxisban. Ezt a – szintén elég egyoldalú és fantáziátlan, de attól még nem kevésbé szomorú – állapotot tagadja puszta létezésével a Holiday Special, és ezért különösen fájdalmas, hogy a Star Wars-ipar most elfoglalja a Lucas-birodalom lenyűgöző, de legalább őszinte kudarcainak eme utolsó bástyáját is.

Forrás: Disney+

Elvégre hogyan másként értékelhetnénk azt, hogy elkészült a Lego Star Wars Holiday Special, a „hivatalos” Star Wars-animációk közé tartozó legújabb, háromnegyed órás mozgókép? A filmet ugyanazon a napon mutatták be a Disney+ streaming-csatornán, mint az eredeti különkiadást, tehát pontosan eddig tartott Lucasnak a korábbi film eltüntetéséért vívott, heroikus küzdelme. A Holiday Special többé nem szégyenteljes titok, hanem büszkén vállalt hagyomány. A Disney-nél olyasmire gondolhattak, hogy végül is, az is egy olyan Star Wars-film, mint A Birodalom visszavág, nem? Miért ne lehetne folytatni? Persze tudták ők, hogy érdemes vicces, jó fej utalást tenni arra, hogy a Holiday Special a gagyi szinonimája, ezért megszavazták a legviccesebb önironikus produkciós ötletet, ami eszükbe jutott: legóból csinálták meg a folytatást.

Magam nem vagyok a legóból készült filmek híve.

Nem követem A Lego-kalanddal megkezdett, igen népszerű filmsorozat eseményeit, és arról is csak hallomásból értesültem, hogy a Lego Batman – A film számos szimpatizánst verbuvált magának a Batman-rajongók népes táborából. Viszont ismerem a Lego Star Wars című számítógépes játékot, és szórakoztatónak, jópofának találom. A Lego-filmesek kasztja, amelynek létrejöttét kénytelen vagyok a válságban lévő nyugati civilizáció jellegzetes kórtüneteként felfogni, nem vesztette el teljesen a humorérzékét. Az alkotók könnyű kézzel megírt gegekkel, odavetett, Pixar-hatású poénokkal jelzik, tudatában vannak, miféle baljós esztétikai folyamatok részesei. Oldják a feszültséget, főképp a sajátjukat. Nincs már tétje semminek, főleg nem a Star Warsnak.

Forrás: Disney+

A Lego Star Wars Holiday Specialben egyébként Rey, Finn és Poe, vagyis az új trilógia főhősei az Élet Napjának megünneplésére készülnek (ugyanezt a Napot ünnepelte Chewbacca családja is az eredeti különkiadásban). Rey úgy érzi, nem elég jó mestere Finn-nek, ezért egy ősi Jedi-könyv útmutatását követve továbbképzésre utazik valamilyen barlangba, az ott talált kristály pedig megnyitja előtte a múlt kapuját. Innentől kezdve a Vissza a jövőbe Star Wars-változatát látjuk: Rey bepillantást nyerhet a nagy Star Wars-történet meghatározó eseményeibe, de olyan hétköznapi jelenetekbe is, mint Obi-Wan Kenobi és tanítványa, Anakin Skywalker liftbeli beszélgetése A klónok támadásából.

Be kell vallani, hogy ez működőképes ötlet. Star Wars-rajongóként, bármennyire is megtépáztak bennünket az elmúlt évek, mégis érezhetünk valamiféle meghittséget, mikor újra látjuk, de főleg, halljuk ezeket a klasszikusnak mutatott, valójában inkább csak kellemesen régen látott részeket. Sajnos az időutazásba belekeveredik Palpatine császár is, aki úgy viselkedik Darth Vaderrel, mint Michael Scott a beosztottaival az Office-ban. Közös jeleneteik egyáltalán nem viccesek, de az egész film legóból készült, úgyhogy talán ne méricskéljük, mi vicces és mi nem.

Tetszeni fog a Lego Star Wars Holiday Special a gyerekeknek? Bizonyára. Fordulatos, pezsgő, és nincsen benne semmi bántó.

Hacsak nem számítjuk azt, hogy kicsúfolja, megalázza és kiárusítja a szülők nemzedékének gyerekkori hőseit, megrengeti egész világképüket.

George Lucas már 1978-ban tisztában volt vele, hogy a Star Warsnak, hiába marad mindig is elsődlegesen popkulturális termék, van valamiféle méltósága. Lehet benne hinni, lehet vele álmodni.

A Lego Star Wars Holiday Special nem jön majd elő álmainkban. Ha mégis, lidérces éjszaka vár ránk.

Kiemelt kép: Disney+

Ajánlott videó

Olvasói sztorik