Kultúra

Pécsnek 520 millió forintjába került volna, ha nem a kormány jelöltjéből lesz színházigazgató

Ezért az ellenzéki többség ellenére azt a Lipics Zsoltot választották meg a Pécsi Nemzeti Színház igazgatójának, akit a kormányoldal favorizált, így Hoppál Péter fideszes miniszteri biztos is nyíltan mellette lobbizott. Péterffy Attila polgármester (kiemelt kép) a PécsMa oldalnak nyilatkozva elmondta:

A kormány által kialakított jogszabályi környezet egyértelművé tette: vagy azt a jelöltet választjuk, akire rámutatnak, vagy gyorsan kitaláljuk, hogy honnan teremtünk elő a város mai gazdasági helyzetében évi plusz 520 millió forintot a színház működtetésére.

Péterffy azt is elmondta, hiába van a képviselőtestületben ellenzéki többség Pécsen, a szakmai bizottság összetételét egy kormányrendelet szabályozza:

Az EMMI vezetője által létrehozott előadó-művészeti bizottság 4 főt, a miniszter 1, az érintett társulat 1, a színház szakszervezete 1, a fenntartó önkormányzat 2 főt delegál a grémiumba. Miután az önkormányzat részéről az egyik alpolgármester mellett a Fidesz egyik közgyűlési tagját delegáltuk, a demokrácia jegyében, a kormányoldalnak 6 fővel eleve többsége volt a grémiumban.

Lipics mellett közösen pályázott a színházigazgatói tisztségre Bodor Johanna koreográfus és Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színésznő, továbbá Komáromi György a Radnóti Színházból és Csányi László operaénekes.

Péterffy kompromisszumos döntésről beszél az interjúban, mivel az EMMI sem támogatta az eddigi igazgató, Rázga Miklós újraindulását. Szerinte Lipics és Vidákovics Szláven pályázata jó volt, ezért nem érzi úgy, hogy rossz kezekbe kerülne a színház. Továbbá feltételeket is támasztott:

Az viszont egyértelmű, és ezt Lipics Zsolt számára is teljesen világossá tettem, hogy elgondolkodtató, edukáló darabokra is vágynak a pécsiek. Elvárás az is, hogy a pécsi újra bekerüljön az ország színházainak vérkeringésébe, és nyitott teátrum legyen – az nem fordulhat elő újra, hogy Pécs valamelyik kulturális intézményéből kitiltsanak egy Alföldi-darabot.

Nemrég Egerben született hasonló döntés, pedig ott a közgyűlés eredetileg leszavazta a kormány által támogatott Blaskó Balázst, de az EMMI-vel való tárgyalások után mégis őt bízták meg az intézmény vezetésével.

Kiemelt kép: Lipics Zsolt (j) a filozófiatanár és Köles Ferenc (b) Jourdain úr szerepében Moliere Az úrhatnám polgár című zenés vígjátékában. Fotó: Sóki Tamás / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik