Kultúra

Egy kazah szervezet kizáratná a Borat 2-t a díjátadókról

Az amerikai kazahok érzékenyebbek, mint a kazahsztáni kazahok.

A Borat 2 (pontosabban teljes címén Borat utólagos mozifilm: Produkciós kenőpénz szállítása az amerikai rezsimnek a Kazahsztán egyszeri dicsőséges nemzetének hasznára) diszkvalifikálását kéri a nagy díjátadókról (az Oscarról, a Golden Globe-ról, a BAFTA-ról és az Amerikai Rendezők Céhének díjátadójáról) petíciójában az Amerikai Kazahok Egyesülete nevű szervezet, mivel szerintük a film rasszistán ábrázolja a kazahokat, írja a Variety. Ugyanez a szervezet nemrég azt is követelte, hogy a filmet töröljék az Amazon Prime-ról.

A petíció szerint a film a rasszizmus, a xenofóbia és az etnikai sztereotípiák mellett a whitewashing – ez azt jelenti, amikor színes bőrű szereplőt fehér színész alakít – és a kulturális kisajátítás – amikor egy kisebbségi népcsoport kultúráját a többségi társadalom képviselője használja fel – bűnébe is esett.

Nemzetünk még nem heverte ki az elnyomó gyarmati múltat, ami miatt nincsenek érdemi médiareprezentációink. Sacha Baron Cohen érti ezt, és kihasználja a kazahokat azzal, hogy eltéríti a nemzetiségi identitásunkat, fehérre mos bennünket azzal, hogy kelet-európaiként ábrázol minket, és világszerte a kazahok zaklatására buzdít. Számtalan emberünket érte szexuális vagy fizikai bántalmazás, valamint zaklatás a Borat franchise miatt

– írja a szervezet, mely szerint azzal, hogy a filmek nőgyűlölő, vérfertőző, antiszemita és barbár országként ábrázolják Kazahsztánt, hamis képet festenek az országról, mindezt a szórakoztatásra hivatkozva. Sacha Baron Cohen néhány hete egyébként reagált a szervezet tiltakozására, kiemelve, hogy a filmbeli és a valóságos Kazahsztánnak a világon semmi köze egymáshoz, mert az igazi Kazahsztán modern, büszke és gyönyörű, és csak azért választották ezt az országot, mert az amerikaiak jellemzően nem tudnak róla semmit.

Az amerikai kazahok, úgy tűnik, érzékenyebbek anyaországbeli polgártársaiknál, a kazah kormány ugyanis idén a kazah turizmus szlogenjévé tette a Borat szállóigéjét, a „Very Nice!”-t, pedig az első filmnél még ők is kiakadtak, be is tiltották az országban a filmet.

Kiemelt kép: Amazon Prime

Ajánlott videó

Olvasói sztorik