Kultúra koronavírus

Jövő évben kerül a mozikba Enyedi Ildikó új filmje

Enyedi Ildikó A feleségem története című új filmjének bemutatóját az idei évre tervezték, ám a koronavírus-járvány miatt ez a produkció is csúszik. Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra jelölt, azonos című regénye az alapja a készülő szerelmesfilmnek, mely Gijs Naber holland színész és Léa Seydoux világhírű francia színésznő főszereplésével a féltékenység természetrajzát mutatja be.

A Budapesten, Fóton, Hamburgban és Máltán forgatott filmben továbbá olyan ismert színészek szerepelnek, mint Louis Garrel, Josef Hader, Ulrich Matthes, Udo Samel, Jasmine Trinca és Luna Wedler, a magyar színészek közül pedig Funtek Sándor, Rujder Vivien és Hajduk Károly. Az MTI által ismertetett tájékoztató szerint a film utómunkálatai nemsokára befejeződnek, és várhatóan jövő évben kerül a mozikba. Mint írják, az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője új filmjének készítését a koronavírus-járvány kitörése nagyban nehezítette, tavasszal Enyedi Ildikó maga is átesett a betegségen, így nem tudott dolgozni. A vágás már az év elején megkezdődött, az utószinkron több európai városban is zajlott, a fényelést pedig – miután Rév Marcell operatőr a korlátozások miatt nem tudott hazautazni Magyarországra – Berlin és Los Angeles közti távmunkával végezték.

A tájékoztató idézi Mécs Mónika producert, aki hangsúlyozta: az utómunkába is erőteljesen beleszólt a koronavírus-járvány. Ez egy négyországos koprodukció, így fel van osztva, hogy a különböző munkafázisok hol zajlanak. A repülőjáratok leállása és korlátozása nagyban gátolta a munkát – magyarázta. Az utószinkront például úgy oldották meg, hogy Enyedi Ildikó elment a színészekhez és mindegyikük lakhelyén stúdiót béreltek. „Hatalmas öröm, siker és megnyugvás, hogy a filmkészítés közel hároméves folyamata lassan lezárul, és büszkén mondhatom, hogy minden darab a helyére került” – emelte ki a producer.

A magyar Inforg-M&M Film – Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Muhi András –, a német Komplizen Film (Jonas Dornbach), az olasz Palosanto Film (Flaminio Zadra), és a patinás francia Pyramide Productions (Stéphane Parthenay) koprodukciójában készülő film forgatókönyvét Enyedi Ildikó írta, az operatőr Rév Marcell, a vágó Szalai Károly, a látványtervező Láng Imola, a jelmeztervező Flesch Andrea, a VFX Supervisor Klingl Béla, a zeneszerző Balázs Ádám, a magyarországi casting director Ascher Irma, a line producer pedig Tarr Erika volt. A feleségem története című film gyártását a Nemzeti Filmintézet 1,18 milliárd forinttal támogatta.

Kiemelt kép: Enyedi Ildikó, Gijs Naber és Léa Seydoux, A feleségem története sajtótájékoztatóján a Vasúttörténeti parkban, 2019-ben. Fotó: Sopronyi Gyula/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik