Kultúra koronavírus

Mácsai Pál: A függetlenekhez képest nem lehet egy szavunk sem

Sosem látott visszaesés jön a színházaknak.

Az Örkény Színháznak van terve a lezárás idejére, hisz azt tervezik, hogy streamen több előadásuk is látható lesz, ami részben pótolhatja a kieső jegybevételeket, és állami támogatást is kapnak, így még mindig jobb helyzetben vannak, mint a független és magánszínházak – ezzel együtt nagyon komoly visszaeséssel kell számolniuk. Erről Mácsai Pál igazgató az ATV-nek beszélt.

Március 11-e óta összesen egy épp hónap volt, amikor játszani lehetett, vagy aki már szeptemberben játszott, annak kettő, ami azt jelenti, hogy minden színház kasszája nagyon kiürült

– emelte ki az igazgató, hangsúlyozva, hogy ezzel együtt szavuk sem lehet a független színházakhoz, magánszínházakhoz vagy a szabadúszó művészekhez képest, akiknek fokozottan nehéz dolguk van.

Még vizsgáljuk, hogy pontosan meddig ér a takarónk, meddig tudunk ilyen formában létezni.

– mondta Zsedényi Balázs, az Átrium Színház produkciós menedzsere.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a fővárosi fenntartású színházak ugyanannyi támogatást idén is kapnak, mint tavaly, és az EMMI tájékoztatása is biztosította, hogy nem vonnak el már megítélt pénzeket a közös fenntartású színházaktól.

Az elmúlt napokban bejelentett kormányzati szabályozások értelmében a színházaknak először azt írták elő, hogy csak minden harmadik széken ülhetnek nézők, majd a mai naptól be is kell zárniuk minimum egy hónapra.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik