Kultúra

Meghalt Szőcs Géza

67 éves korában elhunyt Szőcs Géza József Attila- és Kossuth-díjas költő, volt kulturális államtitkár.

Orbán Viktor miniszterelnök kulturális főtanácsadója októberben került koronavírus-fertőzéssel kórházba. Gulyás Gergely miniszter október 22-ei sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy egy korábbi államtitkár, jelenlegi miniszterelnöki megbízott lélegeztetőgépen van. A leírás Szőcs Gézára illett, de nevet akkor az egészségügyi adatok védelme miatt nem mondtak.

Szőcs Géza Marosvásárhelyen született 1953-ban. Magyar-orosz szakon szerzett diplomát a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen. Első verseskötete 1975-ben jelent meg Te mentél át a vízen? címmel Dolgozott az Igazság című lapnak és az Ellenpontok című szamizdat kiadványnak, utóbbi miatt a román államvédelmi hatóság, a Securitate többször letartóztatta.

A romániai magyarság tűrhetetlen helyzetéről két beadványt készített a román kommunista párt központi bizottságához, majd 1985-ben másokkal együtt az ENSZ-hez fordult egy kisebbségi világszervezet létrehozásának javaslatával. Ezután letartóztatták, a kihallgatásokon súlyosan bántalmazták, menekülnie kellett, állástalan lett. Mindez magyar és nemzetközi tiltakozást váltott ki.

Szabadulása után is állandóan zaklatták a Securitate emberei és végül elüldözték az országból. Svájc 1986-ban a román hatóságok tudomására hozta, hogy amennyiben Szőcs Gézát kiengedik, biztosítja számára a menedékjogot. 1986 augusztusában Svájcban telepedett le, Genfben újságíróként dolgozott.

1989-től a Szabad Európa Rádió budapesti irodáját vezette, és a Magyar Napló munkatársa. A rendszerváltás után visszatelepült Kolozsvárra, ahol újságot írt és politizálni kezdett: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség főtitkára, 1990 májustól 1992 októberéig a román parlament szenátusának tagja, frakcióvezető volt, 1991-től 1993-ig az RMDSZ politikai alelnöke. Ezután a belső harcokat megelégelve nem vállal tisztséget a szervezetben, majd 1999-ben kilépett.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Jelen volt Erdélyben és Magyarországon: egyebek mellett elnökölte az Erdélyi Híradó Könyv- és Lapkiadó Kft.-t, 1993 és 2010 között kiadója és főszerkesztője volt A Dunánál című folyóiratnak, tagja volt a Magyar Szemle szerkesztőbizottságának. 1996-ban bekerült a Duna TV-t felügyelő testületbe, 1996 és 1998 között a Magyar Polgári Együttműködés Egyesületének elnökségi  tagja, 2007-től az Irodalmi Jelen főmunkatársa.

2010-től az Orbán-kormány kulturális államtitkára, 2011-től a Magyar PEN Club elnöke, 2012-től egészen haláláig miniszterelnöki megbízott volt, kulturális kérdésekben adott tanácsokat a kormányfőnek. 2015-ben és 2016-ban a milánói világkiállításért felelős kormánybiztosként is tevékenykedett.

Szőcs Gézát 2013-ban Babérkoszorú-díjjal tüntették ki. 2015-ben Kossuth-díjat kapott az egyetemes magyar irodalmat erdélyi gyökereiből táplálkozó, egyedi stílusú művészetével gazdagító költői-írói alkotómunkája elismeréseként.

Halálhírét az Irodalmi Jelen folyóirat és a Magyar PEN Club is közölte.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik