Kultúra

Sztarenki Pál Rátóti Zoltánnak: „Most árultad el a Színészesküdet, a Mestereidet, az osztálytársaidat!”

Nyílt levélben üzent Sztarenki Pál rendező Rátóti Zoltánnak, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumi tagjának, miután utóbbi a kuratórium nevében felfüggesztette az oktatást az SZFE-n. A Színház.org-on megjelent levélben Sztarenki – aki dolgozott többek között az Újszínházban, a József Attila Színházban, Kaposváron, Szegeden és Zalaegerszegen is – arra kéri többek között Rátótit, hogy miután szerinte elárulta mestereit és osztálytársait, törölje magát „a Színművészeti Főiskola hallgatói köréből, a közös osztályfotóból”, és ne rombolja annak valós tekintélyét a jelenlegi személyével és pillanatnyi funkciójával.

Mint ismeretes, Rátóti Zoltán a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium tagjaként többször is az SZFE eddigi vezetőségét bíráló nyilatkozatokat tett, és korábban már Alföldi Róbert is nyílt levelet intézett hozzá.

Sztarenki Pál teljes levele így szólt:

Rátóti Zoltán magyar színész elrendelte az oktatás felfüggesztését az SZFE-n! Hittétek volna valaha is ezt a mondatot, ezt a hírt, volt Főiskolás társaim?!

Bizony, bizony, Zoli, a jelenlegi

– Nemzeti Színház stratégiai igazgatójaként,

– Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagjaként,

– Nemzeti Színház színészeként,

– Színház-és Filmművészeti Alapítvány kurátoraként,

ez igencsak szánalmas, pocsék és méltatlan antré, bárhova is  igyekszel, bárhová/bármibe is léptél bele.

Számunkra, volt iskolatársak, a közös Alma Mater tagjai számára most árultad el a Színészesküdet, a Mestereidet, az osztálytársaidat!

Nem kérem, hogy szégyelld magad, mert ahhoz rendelkezned kellene minimális morális érzékkel.

’Hosszú időn át Godot-ra vártunk. Godot eljött. Tudomásul kell venni. Ha tetszik, ha nem. Hogy ez kinek mit jelent, az más kérdés. Ez a Godot, válasszatok…’ – idézném egyik mesteredet, Ruszt Józsefet.

Hogy aztán rád gondolt-e, nem tudhatom, majd eldönti a színháztörténet.

Addíg viszont csak annyit kérek, töröld magad a Színművészeti Főiskola hallgatói köréből, a közös osztályfotóból, s ne rombold annak valós tekintélyét a jelenlegi személyeddel és pillanatnyi funkcióddal.

Kiemelt kép: Sztarenki Pál rendező Agatha Christie És már senki sem című krimijének próbáján a kecskeméti Katona József Színházban 2019. április 2-án. Fotó: MTI / Ujvári Sándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik