Kultúra

Quentin Tarantino -Az abszurditás és az őrült túlzások mestere (x)

Quentin Tarantino egyedi, utánozhatatlan stílusának köszönhetően vált nemzedéke egyik ünnepelt rendezőjévé. Harminc év alatt mindössze kilenc, de minden tekintetben merész és rendkívüli filmet készített, miközben népes rajongótábor alakult ki körülötte.

Ian Nathan átfogó és részletes képet nyújt Tarantino teljes életművéről. Sorra veszi a korai forgatókönyveket (Tiszta románc, Született gyilkosok), az átütő sikert arató első rendezést, a Kutyaszorítóbant, majd a korszakalkotó mesterművet, a Ponyvaregényt. És természetesen elkalauzolja az olvasót a többi meghatározó film – Kill Bill 1. és 2. rész, Becstelen brigantyk, Django elszabadul, Volt egyszer egy Hollywood – kulisszái mögé.

„Tarantino az elképzelhetetlent is kész vászonra vinni és idegrohamba hajszolni a nézőit.”

A kultikus filmek fotóival és a színfalak mögötti felvételekkel gazdagon illusztrált kötetből megtudhatjuk, honnan ered Tarantino csillapíthatatlan filmimádata: szabad szellemű édesanyja (aki mindössze 16 éves volt, amikor életet adott a fiának), ha moziba akart menni, egyszerűen magával vitte a kis Quentint is. Innentől nem volt megállás, a fiú még az iskolából is képes volt lógni csak azért, hogy otthon tévézzen vagy filmszínházba menjen. Már kilencévesen úgy falta az erőszakkal és vérrel teli filmeket, mint kortársai az ártatlan rajzfilmeket. A legnagyobb hatást elsőként az 1972-es Gyilkos túra tette rá, amelyből később filmjeiben vett (hátborzongató) ihletet.

„Nem tanultam a filmekről, hanem filmeket néztem.”

Hollywood fenegyereke forgatókönyvet ír, játszott főszerepet, gyakran láthatjuk cameoszerepekben, és a rendezői székből irányít. Ugyanakkor védjegyévé vált, hogy elfeledett, kiégett színészek karrierjét élesztette újjá főszerepet osztva rájuk – legjobb példa erre John Travolta, aki felejethetetlen alakítást nyújtott a Ponyvaregényben. És persze számos, addig ismeretlen színészt tett világhírűvé (Christoph Waltz két Oscar-díjat köszönhet a Tarantinónak).

S hogy mi jön még ezután?

„Majd kiderül, mi lesz. Tetszik az ötlet, hogy nem lakatjuk teljesen jól a közönséget.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik