Kultúra

Előzetest kapott Michael Bay COVID-katasztrófafilmje

A mai helyzetet erősen eltúlzó film megmutatja, mi történne, ha évekre az eldurvuló koronavírus-járványban ragadnánk. Más kérdés persze, hogy etikus döntés-e ilyen filmeket piacra dobni.

Michael Bay huszonöt éves karrierje során rendezőként és producerként is megmutatta, hogy minden fogyasztói réteget képes megcélozni: készített zenei klipet Tina Turnernek és Lionel Richie-nek, majd olyan filmek születésében vett részt, mint a Bad Boys (1995), az Armageddon (1998), a Pearl Harbor (2001), a Texasi láncfűrészes (2003), illetve a Transformers-sorozat (2007-2017), begyűjtve a legjobb, illetve a legrosszabb rendezőnek járó díjakat is.

Ezek után nem csoda, hogy az ötvenöt éves filmest a koronavírus-járvány is megihlette, így néhány hónap alatt producerként összekalapálta a 2024-ben játszódó Songbird-öt (Énekesmadár), ami egy olyan világot mutat be, amiben egyáltalán nem szeretnénk élni.

Az egy fiatal pár, az egymástól a korlátozások miatt elválasztott Nico és Sara napjait végigkövető történet egy olyan Földön járunk, ahol a jócskán mutálódott, Covid-23 nevű vírus egyetlen év alatt nyolcmillió áldozatot követelt (a valódi számok lassan 1,2 milliónál járnak), a háromperces előzetes pedig azonnal a dolgok sűrűjébe viszi a nézőt:

iszonyúan lepukkant karanténtáborokba pillantunk be, ahová az embereket erőszakos katonák szállítják be, miután megbuktak az okostelefonos hőkamera-teszten.

Az egyik jelenetben Nicót kis híján lelövik a katonák, akik azt hiszik, ő is fertőzött, néhány pillanattal később pedig Sara fertőzött testvére könyörög a nő ajtajánál, hogy engedje be, mielőtt megérkeznek érte a felfegyverzett férfiak.

Fotó: YouTube

A film elkészülését Bay producerként segíti, míg a rendezői székben a karrierjét forgatókönyvíróként és kliprendezőként indított Adam Mason tűnik fel, míg a főbb szerepekben Demi Moore, Bradley Whitford (Az elnök emberei, A szolgálólány meséje), Craig Robinson (The Office, Brooklyn Nine-Nine), illetve Peter Stormare (Fargo, Jurassic Park, Armageddon, A nagy Lebowski, Különvélemény) tűnik majd fel.

Kérdés persze, hogy miért volt szükség erre az egészre, és mennyire jó ötlet egy, a helyzetet még rosszabb színben feltüntető, a profitorientáltság látszatát elkerülni sem akaró filmet a vírus miatt gyengélkedő filmpiacra helyezni, az azonban biztos, hogy a vállalkozó kedvűek 2021-ben már biztosan láthatják, milyen világ vár ránk, ha buta döntések sorozatát követjük el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik