Kultúra

Az SZFE kancellárja úgy tudja, hogy már fogy az egyetemfoglalók lelkesedése

Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kancellárja arról beszélt az InfoRádiónak, hogy tudomása szerint fogy az egyetemfoglalók lelkesedése. A kancellár megismételte, amit korábban is mondott, hogy erőszakkal nem próbálnak be bejutni az egyetem épületébe, lehetőséget akarnak adni a tanulásra azoknak a diákoknak, akik – már – nem értenek egyet a tiltakozók követeléseivel.

A kancellár elmondta: előbb-utóbb mindenkinek egyénileg nyilatkoznia kell a vezetőségnek és a félév is veszélyben van. A őszi szünetet meghosszabbították, de hétfőtől várhatóan újraindul a tanítás. Szarka szerint a szünet meghosszabbítására azért volt szükség, mert az egyetemfoglalók a karbantartókat sem engedték be és azok sem léphettek be, akik fertőtleníthették volna az épületet.

Az egyetemet fenntartó Innovációs és technológiai minisztériumot vezető Palkovics László szerint az SZFE körüli vita nem az egyetemi autonómiáról szól. A miniszter a Mandinernek azt mondta, az oktatók ideológiai háborúhoz használják a diákokat.

Az EP csak harmadszorra hallgathatta meg Vidnyánszky Attilát, mert nem volt bekapcsolva a mikrofonja, ami szerinte egy metafora
Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságában hallgatták meg az SZFE képviselőit és kuratórium új elnökét, valamint az ITM államtitkárát. Csak hármukat sikerült elsőre, de végül Vidnyánszky is beszélhetett, és elmondta, hogy minden a baloldal miatt van.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik