Kultúra

Bethlen Istvánról és Czibor Zoltánról is történelmi film készül

Tizenkét új, tévében vagy az interneten bemutatandó történelmi filmnek szavazott meg gyártási támogatást a Nemzeti Filmintézet. Káel Csaba kormánybiztos, a Filmintézet igazgatóságának elnöke közleményében utalt rá, hogy ezek dokumentumfilmek lesznek.

Többek között film készül Bethlen Istvánról, Pajer Róbert rendezésében. Koltay Gábor (Honfoglalás) Czibor Zoltánról, az Aranycsapat tagjáról forgat, Bertha Lívia pedig Fekete István íróról. Jamrik Levente a legfrissebb kutatási eredmények ismeretében avat be a Kádár-rezsim titkos, állami drogkereskedelmébe Vörös narkó címmel készülő filmjében. Kiss Sándor és Skrabski Fruzsina Megörökölt gyalázat címmel készíti el az Elhallgatott gyalázat folytatását, Almási Tamás pedig Onódy, a hatvanas évek császára címmel rendez filmet Onódy Lajos üzletemberről.

Az összes támogatott film listája az NFI honlapján olvasható. Nemrég derült ki, hogy egy másik tévéfilmes, rövidfilmes és sorozatfejlesztési pályázaton mások mellett Kovács Ákos, Vidnyánszky Attila és Goda Krisztina filmtervei is fejlesztési vagy gyártási támogatást kaptak, Bayer Zsolt pedig 300 millió forintból rendezhet tévéfilmet Orbán Balázs néprajzkutatóról.

300 millióból rendezhet tévéfilmet Bayer Zsolt
Az Orbán Balázs nyomában címen készülő tévéfilm producere Kálomista Gábor.

Kiemelt kép: Bethlen István bronzszobra Győrben. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik