Kultúra

Alsógatyás karikatúrával ment neki Erdogannak a Charlie Hebdo

A török elnököt, Recep Tayyip Erdoğant ábrázoló karikatúrával jelent meg a Charlie Hebdo. A francia szatirikus humorlap arra reagált, hogy Erdoğan úgy nyilatkozott, Emmanuel Macron francia államfő elmeállapotát ki kellene vizsgálni. Erre válaszul Párizs hazarendelte konzultációra ankarai nagykövetét.

Erdoğan azután fogalmazott így, hogy Macron bejelentette, megvédi Franciaország szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben. A francia elnök Samuel Paty brutális meggyilkolását követően a mecsetek és az iskolák szigorúbb ellenőrzését ígérte. A 47 éves tanárt azért gyilkolta meg és fejezte le október 16-án egy 18 éves csecsen iszlamista Párizs közelében, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak. A csecsen tettest a rendőrség röviddel a támadást követően lelőtte.

A Charlie Hebdo friss lapszámának borítóján Erdoğan látható, amint egy nő szoknyája alá bekukkantva a próféta nevét kiáltja. A kísérő felirat jelentése: „amikor senki nem látja, ő is szeret viccelődni”.

A Guardian híre szerint Erdoğan ugyan nem látta a karikatúrát, de a török kormány diplomáciai és jogi lépéseket helyezett kilátásba a karikatúra megjelenése miatt.

Kiemelt kép: Adem Altan/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik