Kultúra

Kiállt a jelenlegi igazgató mellett az egri Gárdonyi Géza Színház társulatának többsége

Az egri közgyűlés október 29-én, csütörtökön döntene a Gárdonyi Géza Színház igazgatói pályázatáról. A politikai csatározások közepette zajló eljárás első állomása az volt, hogy Mirkóczki Ádám polgármester szerint a kormánypárti többségű szakmai bizottság annak ellenére támogatta a jelenlegi igazgató, Blaskó Balázs pályázatát, hogy szakmai szempontból Szőcs Artur, a Miskolci Nemzeti Színház rendezőjének pályázatát találta a legjobbnak. Mirkóczki Ádám azonban jelezte, hogy a közgyűlésben többségben lévő Egységben a Városért frakció nem fogja megszavazni Blaskó kinevezését, és Szőcs pályázatát támogatja. Az ügyet tovább bonyolította, hogy az EMMI-vel öt évre kötött fenntartói szerződés értelmében a polgármesternek személyesen kell megállapodnia Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterével az igazgató személyéről, írta az Egri Ügyek: „A fenntartói szerződés értelmében ugyanis a színházat fele-fele arányban finanszírozza Eger és a kormány, ha pedig a Gárdonyi elesik az állam 250 millió forintos éves támogatásától, akkor, Mirkóczki szavai szerint »nagy bajban lesz a színház«” – írta a helyi lap.

A színház társulata azonban sérelmezi, hogy Szőcs Artur pályázata nem nyilvános, és mivel november elsejétől megszűnik a színészek közalkalmazotti státusza, a társulat tart a bizonytalanságtól, ezért arra kéri a városvezetést, hogy halasszák el a csütörtöki döntést, és üljenek le a társulattal. A színház három munkatársa által szerdán délután átadott petíció kezdeményezője, Reiter Zoltán elmondta: szerinte nem életszerű, hogy a fejük felett döntsenek.

Nem szeretnénk, ha a színház politikai csatározás színhelye lenne. Azt sem akarjuk, hogy kollégáink munkahelye veszélybe kerüljön ebben a bizonytalan időszakban. Talán mindenkit a jó szándék vezet, de akár a teátrum működőképtelenségét is eredményezheti az önkormányzati döntés

mondta a színművész a Heol tudósítása szerint. Reiter azt is elmondta, a színház dolgozói döntő többséggel nemmel szavaztak arra a kérdésre, hogy Blaskó Balázs visszavonja-e a benyújtott pályázatát.

Mirkóczki Ádám a mai sajtótájékoztatóján azt mondta, „több színész telefonált ma, hogy a nekem szánt petíciót aláírják ugyan, de csupán egzisztenciális kiszolgáltatottság miatt”, és azt is hozzátette, hogy ennek tudatában fogja kezelni a petíciót.

A jelenlegi igazgató nyomást gyakorol mindenkire, a színház dolgozóit azzal rémíti meg, hogy igazgatóváltás esetén veszélyben a munkájuk. Szeretném leszögezni, hogy erről szó sincs. Az önkormányzatnak támogatást sem kell visszafizetnie ebben az esetben. Ha a közgyűlés nem a szakmai bizottság döntésével összhangban választ, akkor megszűnik az öt éves szerződés, és újra kell azt tárgyalni

mondta az egri polgármester.

Kiemelt kép: Díszítők dolgoznak az egri Gárdonyi Géza Színház színpadán. Fotó: Komka Péter / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik