Kultúra

Very nice! A Borat szállóigéje lesz a kazah turizmus szlogenje

Sacha Baron Cohen már eddig is bebiztosította helyét Kazahsztán történelmében, ám e státuszát most tovább erősíti, hogy a kazah turizmus hivatalosan is a Borat nyomán szállóigévé vált „ very nice!” felkiáltást választotta szlogenjének, az ugyanis, mint Kairat Sadvakassov, a turisztikai hivatal elnökhelyettese fogalmazott, rövid és emlékezetes formában foglalja össze a nemzet óriási turisztikai potenciálját.

Kazahsztán tájai nagyon szépek, az ételek nagyon finomak, az emberek pedig, Borat viccei ellenére, a világ legkedvesebb emberei közé tartoznak. Szeretnénk, ha mindenki megtapasztalhatná Kazahsztánt azáltal, hogy 2021-ben vagy azon túl ellátogat hozzánk, hogy láthassák, Borat hazája szebb, mint ahogy hallották

– fogalmazott Sadvakassov, bár angolul mindez hatásosabb, hiszen a nice szó jelent szépet, kedveset, finomat is. Az ötlet egyébként nem a kazahoktól származik, hanem egy Dennis Keen nevű amerikaitól, aki középiskolás korában járt Kazahsztánban, a Stanfordon pedig volt egy kazah professzora. A járvány idején volt egy felesleges szabadideje, így egy barátjával közösen megkeresték a kazah turizmus vezetőit, hogy eladják nekik az ötletet, melyekből az ország turizmusát népszerűsítő új imázsfilmek készültek, melyben a természeti szépségek, a folklór és az építészet mellett a helyi gasztronómiát is dicsérik.

A kazah turizmus vezetése humorérzékéről tett tanúbizonyságot ezzel a döntéssel, legalábbis ha onnan nézzük, hogy a Borat egyik része sem fest túl jó képet Kazahsztánról, mely a filmek alapján elmaradott, nőgyűlölő, antiszemita ország, ahol az életszínvonal gyakorlatilag a középkori szintről alig mászott feljebb. Annak idején 2006-ban, az első film megjelenésekor nem is volt még ilyen vicces kedvében a kazah kormányzat, akkor ugyanis amerikai lapokban elhelyezett hirdetésekben tiltakoztak az ellen, ahogy a film Kazahsztánt ábrázolja. Mindezzel együtt azt aligha várhatjuk, hogy a Boratban elhangzott nemzeti himnusz szövegét – „Kazahsztán a világ legnagyszerűbb országa, az összes többi országot kislányok vezetik” – is átvegyék a jelenlegi helyett.

Kiemelt kép: 20th Century Fox

Ajánlott videó

Olvasói sztorik