Kultúra

Ian McKellen és a Fleabag sztárja is rangos díjat nyert

Andrew Scott és Ian McKellen is a díjazottak között volt vasárnap Londonban a brit színházi világ legrangosabb elismeréseinek, a Laurence Olivier-díjak átadásán. A díjátadót koronavírus-járvány miatt fél évvel később, előre felvett és online, valamint a brit tévében közvetített műsorban láthatott a közönség. A brit színházak a járvány miatt márciusban bezártak, ezért a színházi, opera és tánc kategóriák díjainak tavaszi gáláját el kellett halasztani. A legtöbb színház azóta is zárva tart a szigetországban.

A legjobb színész díját Andrew Scott (Fleabag) kapta Noel Coward Present Laughter című darabjában nyújtott alakításáért, a legjobb színésznő trófeáját Sharon D. Clarke-nak ítélték oda Arthur Miller Az ügynök halála című darabjában nyújtott játékáért. A rendezői díjat Marianne Elliott és Miranda Cromwell nyerte Az ügynök halála színpadra állításáért, amelyben a Loman család tagjainak fontos szerepeit fekete színészekre osztották.

A 80 éves Ian McKellen egyszemélyes előadását, melyet még a pandémia előtt születésnapja alkalmából adott elő Anglia-szerte, és amellyel helyi színházak számára gyűjtött támogatást, különdíjjal jutalmazták. A színész már hetedszer nyerte el az Olivier-díjat.

A koreográfus Matthew Bourne kilencedszer kapta meg a díjat, amivel rekorder lett. Ezúttal munkatársával, Stephen Mearsszel vehette át a trófeát a Mary Poppins című musical koreogáfiájáért. A legjobb új darab díját Tom Stoppard Leopoldstadt című színműve kapta, amely egy bécsi zsidó család történetén keresztül ábrázolta a holokausztot. A musicalek közül a Dear Evan Hansen című produkció nyerte a díjat. A drámafelújítások sorából Jamie Lloyd Cyrano de Bergerac-rendezése emelkedett ki, amelynek főszerepét James McAvoy játszotta. A musicalfelújítások közül Trevor Nunn Hegedűs a háztetőn című produkciója lett a díjazott.

A brit színpadok legragosabb elismerésének számító Laurence Olivier-díjat, melyet a legendás színészről neveztek el, 1976-ban alapították. Nagy-Britanniában júniusban lazítottak a karanténkorlátozásokon, de a koronavírus terjedését szigorú szabályokkal próbálják megakadályozni. Néhány színház augusztus közepén kinyitott ugyan és csökkentett nézőszámmal tartott előadásokat, de a legtöbb továbbra is zárva tart, és megpróbálja a kormány által nyújtott rendkívüli támogatásból átvészelni ezt a válságos időszakot.

A ceremónia szervezői bejelentették, hogy a következő díjátadót valószínűleg 2022-ben rendezik meg, mivel idén nagyon kevés előadás született.

(MTI)

Kiemelt kép: EMMA MCINTYRE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik