Kultúra

Színházi előadásokból készülnek filmek az NFI támogatásával

Közös projektek valósulhatnak meg színházak és filmgyártók között, melyek végén tizenhat színházi előadásból készül film az NFI Televíziós Döntőbizottsága legutóbbi döntésének értelmében. A támogatottak között van hat vidéki, egy határon túli és kilenc fővárosi színház, a cél pedig a színház és a film határterületein mozgó „crossover” művek létrehozása, ezzel a két terület alkotóinak és szakembereinek munkalehetőség biztosítása, végső soron a kulturális szektor fellendítése.

Így készülhet film a Győri Nemzeti Színház a Kék kék kék című tragikomédiából, az Aradi Kamaraszínház a Magyar Golgota című drámából, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház a Csoportterápia címmel futó vígjátékából, a pécsi Bóbita Bábszínház az #apa#anya#én című darabjából, míg a kaposvári Csiky Gergely Színház a Korai menyegző című produkciójából. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Ítélet és kegyelem címen készülő produkciója a 48-as szabadságharc leverésének időszakából elevenít fel egy epizódot, a Móricz Zsigmond Színház alkotócsapata Lélekpark címmel forgat vígjáték elemekkel tarkított krimit egy nyomozásról, amely váratlan fordulatot vesz a Nyíregyházi Állatparkban. A fővárosi színházak közül a Karinthy Színház, a Nemzeti Színház, az Operaház, az Operettszínház, az Örkény Színház, a Pesti Magyar Színház, a Thália Színház, a Vígszínház és a Kolibri Színház alkotócsapata vághat bele az együttműködésbe.

Káel Csaba mozgóképipari kormánybiztos szerint

a koronavírusjárvány következményeinek enyhítése érdekében fontos, hogy a kultúra különböző területein alkotók összefogjanak és közösen használják a rendelkezésre álló eszközöket és forrásokat, beleértve a szakembergárdát is.

Az új pályázat forrására a Nemzeti Kulturális Tanács mentőcsomagjából 1 milliárd forint állt rendelkezésre, amelyet az NFI saját támogatási keretéből egészített ki. A színházak filmterveikkel a hazai filmgyártók közreműködésével pályázhattak. A résztvevő filmgyártók vállalták, hogy tevékenységüket nonprofit jelleggel végzik és fiatal producereiknek adnak lehetőséget.

Kiemelt képünkön a Győri Nemzeti Színház, fotó: HAP Galéria / Modern Győr

Ajánlott videó

Olvasói sztorik