Kultúra

Jön A Manderley-ház asszonya újabb filmadaptációja

Újabb filmadaptáció készült A Manderley-ház asszonya című regényből. A Netflixen szerdától látható produkcióban Lily James, Armie Hammer és Kristin Scott Thomas alakítja a főbb szerepeket.

Daphne du Maurier népszerű pszichológiai thrillerét 1938-as megjelenése óta több alkalommal megfilmesítették már, többek között Alfred Hitchcock is. A történet szerint egy fiatal, tapasztalatlan lány feleségül megy egy idősebb arisztokratához, de ráébred, hogy annak néhai felesége, Rebecca beárnyékolja őt. A Hitchcock által (más befejezést kapó) 1940-ben rendezett, Laurence Olivier és Joan Fontain főszereplésével készült film elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat.

A legutóbbi adaptációt Ben Wheatley rendezte, aki úgy véli, az ő filmje áll a legközelebb a könyvhöz. Mint mondta, a korábbi feldolgozásokban sok mindent megváltoztattak benne, de az ő forgatókönyvében minden úgy szerepel, ahogy a regényben.

Az ifjú feleséget alakító Lily James szerint a regény tele van izgalmas témákkal, mint a férfi és nő hatalmi dinamikája vagy a megszállottság és féltékenység, a patriarchális szemlélet. Mindezt keretbe fogja „egy nagyon addiktív, populáris, gótikus horror-thriller romantika” – tette hozzá.

A regényt nagyon szerető Kristin Scott Thomas a házvezetőnő, Mrs. Danvers szerepét kapta, akit Hitchcocknál Judith Anderson játszott. Mint felidézte, nem volt egyszerű a szerepe.

Szerintem az emberek imádják az ilyen történeteket, ahol valami hihetetlenül reálisnak és igaznak tűnik, és valóban azonosulni lehet vele, majd hirtelen átcsúszik valami másba, egy kicsit a fantázia világába

– fogalmazott.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik