Kultúra

Kulka János sztrókját is beleírták A vizsga folytatásába

Fazakas Péter rendezésében már negyedik hete folyik A játszma forgatása. A kilenc éve bemutatott A vizsga folytatásában az első rész főszereplői – Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella és Scherer Péter – mind visszatérnek.

A produkció közleménye szerint Köbli Norbert forgatókönyvíró ezekre a színészekre szabta a szerepeket.

Ha Kulka nemet mondott volna, nem csináljuk meg A játszmát, meg sem írom a forgatókönyvet. (…) Kulka sztrókját beleírtam A játszma forgatókönyvébe: az általa játszott karakter, Markó Pál is sztrókot kap a film elején

– mondta el Köbli.

Az új film története a hidegháborús hatvanas években játszódik, ahol is a kádári titkosszolgálat új, minden eddiginél fordulatosabb és veszélyesebb állambiztonsági játszmába kezd. Ennek a játszmának kellős közepén találja magát a Kulka által alakított nyugállományú alezredes.

Fazakas elmondta, hogy a forgatás előtt kicsit tartott tőle, hogyan fog Kulka János helytállni A játszma főszerepében, de a félelmei már az első közös forgatási napon szertefoszlottak. „Arra számítottam, hogy többet kell majd Jánossal foglalkoznom, de talán még kevesebb instrukciót igényel, mint a többi színész. Elég a hangulatot megadnom neki, ösztönösen jön belőle minden, az eszközei belülről jövő mély, őszinte gesztusok, úgy jó, ahogy van a jelenetekben” – hangsúlyozta Fazakas.

Kulka a forgatásokon kicsit fáradékonyabb, figyelni kel a fizikai határaira, de egy jelenet kedvéért Fehérvárcsurgón hajnali kettőkor, a vak sötétben, minden erejét megfeszítve szaladt az erdőben, Pilismaróton pedig az éjszaka közepén többször is beleugrott a víztározó hideg vizébe – dublőr nélkül.

A szigorú COVID-előírások betartása mellett zajló forgatás november elején fejeződik be. A játszma a tervek szerint A vizsga bemutatásának tizedik évfordulóján, 2021- en kerül a mozikba.

Kiemelt kép: Szvacsek Attila/Film Positive

Ajánlott videó

Olvasói sztorik