Kultúra

Udvaros Dorottya és Hernádi Judit is a Karmelita kolostorhoz vonulnak

65 órás demonstrációt rendez a Greenpeace a budai Várban, a miniszterelnöki hivatal előtt. Azért éppen ennyi ideig táboroznak le a Karmelita kolostornál, mert a tudomány álláspontja szerint 65 százalékos kibocsátáscsökkentésre van szükség ahhoz, hogy esélyünk legyen elkerülni a klímaválság legrosszabb következményeit. Erről Hevesi Flóra, a Greenpeace aktivistája beszélt a helyszínen.

A demonstrációról a hvg.hu is hírt adott, tőlük tudható, hogy a piros maszkot viselő Udvaros Dorottya már kint is van a Várban. A 65 órás megmozdulás során rajta kívül Hernádi Judit, Pokorny Lia, Für Anikó, Földes Eszter, Törőcsik Franciska és Básti Juli is a helyszínre érkezik majd. Udvaros a Greenpeace videóján arról beszélt, ha nem az elkövetkező 15-30 évünket tartjuk csak szem előtt, hanem ennél messzebbre tekintünk, akkor elkerülhetetlen, hogy csökkentsük a károsanyag-kibocsátásunkat.

Akciójával a klímavédelmi szervezet most azt szeretné elérni, hogy csütörtökön, Brüsszelben, a párizsi klímaegyezmény újratárgyalásáról szóló találkozón Orbán Viktor „jól döntsön”. Korábban Orbán azt nyilatkozta, szerinte Brüsszelben „abszurditásig emelték” a klímacélokat.

Miért vétózta meg az Orbán-kormány az európai klímavédelmi vállalásokat?
Kínai érdek, orosz érdek, lengyel érdek – sok minden közrejátszott.

Kiemelt kép: Udvaros Dorottya az SZFE hallgatói által szervezett élőláncon. Fotó: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik