Kultúra

Majd egy évvel csúszik a Dűne és a Pattinson-féle Batman, a moziknak lassan semmi esélye nem marad

Lassan semmi esélyük nem marad a moziknak, hogy életben maradjanak, minthogy a nagy stúdiók újabb premieridőpont-változásokat jelentettek be a fokozódó járványveszély nyomán. A legfontosabb talán a Denis Villeneuve-féle Dűne helyzete, mely a kevés idei bemutatóval tervezett blockbuster egyike volt – eddig, a filmet ugyanis idén decemberről 2021 októberére tolták, tudta meg a Collider. Az ikonikus sci-fi adaptáció Timothée Chalamet, Zendaya, Oscar Isaac, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Dave Bautista, Jason Momoa, Stellan Skarsgård és Javier Bardem főszereplésével készült, és részben hazénkban is forgatták. A Dűne csúszásának a hivatalos verzió szerint nem a gyártási nehézségek az oka, hanem az, hogy a Wonder Woman 1984 premierje átkerült karácsonyra, ami elég csúnyán keresztbe tett a Dűne december 18-ra tervezett bemutatójának, ráadásul az amerikai nézők nem is igen mertek visszatérni a mozikba, így eleve mérsékelt nézőszámra számíthattak. Villeneuve támogatja a Warner döntését, ami anyagilag iszonyatos kockázatot jelent, de a jelen egészségügyi helyzetben alighanem szükséges.

De nem csak a Dűnét tologatják, az MGM bejelentette, hogy a nehéz sorsú aktuális Bond-film, a Nincs idő  meghalni premierje csak jövő áprilisra várható, melynek nyomán a Cineworld mozihálózat bejelentette, hogy a hálózatába tartozó összes Regal mozit bezárja Amerikában és Nagy-Britanniában. Több mint ötszáz moziról beszélünk, a Regal a briteknél a legnagyobb, és Amerikában is a második legnagyobb mozihálózat.

A Dűne csúszásának bejelentésekor még nem derült ki, azóta azonban igen, hogy a 2021. október 1-re időzített Robert Pattinson-féle Batman-film is vándorol, naná, hiszen ez az a dátum, ahová a Dűnét átrakták, azzal pedig nem lett volna ideális versenyre kelni, így a Batman 2022 márciusára került át. A hivatalos verzió persze nem dátumütközésről, hanem gyártási nehézségekről szól: Pattinson nemrég pozitív tesztet produkált, így le kellett állnia a forgatásnak egy időre. A Warner ezen kívül tolta az Ezra Millerrel és Ben Affleckkel érkező The Flash és a Shazam 2 premierjét is, előbbit 2022 novemberére, utóbbit 2023 júniusára. Vannak filmek, amelyek még rosszabbul jártak: a Variety arról számol be, hogy a Black Adam című szuperhősfilm és a Minecraft filmre adaptálása egy az egyben lekerült a napirendről.

A nagy tologatásban van pozitívum is, még ha nagyon nem is húzza ki a bajból a mozikat: Lana Wachowski Matrix 4-e több hónappal hamarabb jön, eredetileg ugyanis 2022 áprilisában került volna mozikba, ám jelen állás szerint ez már jövő decemberben megtörténik. Jelenlegi tudásunk szerint mindössze két nagy stúdiófilm maradt az idei premiernaptárban, a karácsonyra időzített Wonder Woman 1984 és a Pixar Lelki ismeretek című animációs filmje, ami novemberben érkezne. Hogy ezek meddig maradnak a helyükön, az is kérdéses. A stúdiók döntései gyakorlatilag ellehetetlenítik a mozik túlélési esélyeit is, a járvány miatt eleve sokan távol maradnak a moziktól, ráadásul lassan nem lesz mit bemutatni.

Kiemelt kép: Warner Bros. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik