Kultúra

Barcelona harminc év után lelt rá egy híres iparmágnás elrejtett műkincsgyűjteményére

Barcelona városa majdnem harminc év után szerezte meg Julio Munoz Ramonet műkincsgyűjteményének nagy részét, melyet az iparmágnás leszármazottai rejtettek el. Az 1991-ben Svájcban elhunyt dúsgazdag üzletember végrendeletében szülővárosára hagyta barcelonai palotáját a benne található több száz műalkotással együtt.

A családnak azonban három évig sikerült ezt titokban tartania, és mire a város  tudomást szerzett az örökségről, addigra az épületből eltűntek a nagyértékű műtárgyak. A gyűjteményben olyan világhírű festők alkotásai találhatók, mint Rembrandt, Raffaello, Monet vagy Tiziano.

A hatóságok 2017-ben bukkantak rá az örökségből származó Goya– és El Greco-festményre, amelyeket a néhai gyáros lányai próbáltak meg értékesíteni, majd egy évvel később további alkotások kerültek elő a család egyik ingatlanából.

A spanyol csendőrség idén több akcióban összesen 470 mesterművet talált meg további ingatlanokban és raktárakban három városban Spanyolországban. A hatóságok szerint több tárgy rossz állapotban van a szakszerűtlen tárolás miatt. A gyűjtemény még nem teljes, a leltár szerint 50 festmény és rajz, 7 szobor, 173 miniatúra és 13 elefántcsontfaragvány nem került még elő.

(MTI)

Kiemelt kép:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik