Kultúra

Hiába ígértek nekik béremelést, az SZFE dolgozói folytatják a sztrájkot

Ragaszkodnak az eredeti követeléseikhez.

Október 1-én megkezdődött az egyetem dolgozóinak sztrájkja, amin a belsős oktatók 60 százaléka vesz részt. A távozó vezetés helyére kijelölt új rektorhelyettesek egy kettős ajánlattal próbáltak véget vetni a munkabeszüntetésnek: 15 százalékos bérfejlesztést ígérnek január 1-től és azt a követelést is elfogadják, hogy ne változzon meg a munkarend.

Amennyiben a sztrájkbizottság ennek ellenére a sztrájk folytatása mellett döntene, úgy az SZFE vezetése semmisnek tekinti fenti ajánlatát

– írták közleményükben. Az egyetem dolgozói azonban nem fogadják el az ajánlatot, mivel eredetileg hat követelésük volt, amit szeptember végén még kettővel bővítettek (többek között olyanok, mint a szenátus korábbi jogköreinek visszaállítása). Csató Kata, a sztrájkbizottság egyik tagja a 444-nek el is mondta, hogy nem hagyják abba a sztrájkot, de folytatják az eddig eredménytelennek bizonyuló egyeztetéseket is.

A kormány részéről is elhangzott egy ígéret: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem jövő évi költségvetési támogatását illetően hárommilliárd forintról állapodtak meg, ez volt a kuratórium kérése és a kuratórium rendelkezhet az összeggel. Ez az összeg több mint kétszerese az intézmény eddigi költségvetésének.

Korábban viszont a Vidnánszky Attila elnökölte kuratórium által kinevezett új kancellár, Szarka Gábor lengette be azt, hogy ha nem engedik be az egyetemre, nem fog tudni fizetéseket utalni.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik