Kultúra

Paolo Coelho könyveit égetik a brazil elnök feldühödött hívei

Jair Bolsonaro rajongói nagyon berágtak Az alkimista szerzőjére.

A fanatikus Bolsonaro-támogatók a könyveimet égetik, mert azt mondtam, hogy előbb a brazil embereket kellene megetetni, mielőtt exportálni kezdenénk az ételt

tette közzé Paolo Coelho, hozzátéve, hogy elérte a 10,3 milliót azoknak az embereknek a száma Brazíliában, akik számára nem érhető el az alapellátás. 2013-ban ez a szám 7,2 millió volt (IBGE).

Ez az egész engem 1933. május 10-ére emlékeztet, amikor a nácik olyan szerzők könyveit égették, amelyek szót emeltek Hitler ellen.

írja Facebook-oldalán Az alkimista, A zarándoklat és számos más bestseller szerzője, az egyik könyvégetés videót kommentálva. Az akciót a 19. században alapított Brazil Szépirodalmi Akadémia is közleményben ítélte el, leszögezve, hogy a könyvégetés a borzalom szimbóluma, és sötét emlékeket idéz a múltból.

Könyveket amúgy nemcsak Dél-Amerikában pusztítottak politikai alapon mostanában. Magyarországon épp a napokban keltett jókora felháborodást, hogy a Mi Hazánk képviselője, Dúró Dóra ledarálta a Meseország mindenkié című könyvet, amiért LMBTQ karaktereket is szerepelnek a mesékben.

Kiemelt kép: Roger-Viollet/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik