Kultúra

Nem ismerik el a Vidnyánszkyék által kinevezett kancellárt az SZFE hallgatói

Szeptember 1-én kikiáltott követeléseihez tartva magát, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatósága a kuratóriumot és annak döntéseit illegitimnek tekinti, így az általuk újonnan kinevezett kancellárt nem ismeri el. Az elfoglalt épületbe továbbra is csak az egyetem polgárait engedik be

– írják az SZFE hallgatói közleményükben, megerősítve a kuratórium állítását, miszerint a diákok nem engedték be az új kancellárt az egyetem épületébe. Ahogy kedden írtuk, a Vidnyánszky Attila elnökölte kuratórium Vonderviszt Lajos helyére Szarka Gábor ezredes, a korábbi honvédelmi miniszter volt kabinetfőnökét nevezte ki kancellárnak.

Az SZFE diákjai nem engedték be Vidnyánszkyék új kancellárját
A Vidnyánszky Attila vezette kuratórium kedden cserélte le a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárját egy katonatisztre.

A hallgatók közleményben az áll, hogy a kinevezésről mindössze húsz perccel az alapítvány új kancellár előzetesen be nem jelentett látogatása előtt értesültek az SZFE hallgatói.

Dr. Szarka Gábor nem próbálkozott a látványosan őrzött, a sajtó- és az érdeklődők által folyamatosan figyelemmel követett Vas utcai főbejáratnál – a parkolón keresztül szerette volna megközelíteni az épületet, ám az itt őrködő hallgatók természetesen feltartották őt. Nagyjából tízfős rögtönzött fogadóbizottságot állítottak, akik felkérték, hogy távozzon és tájékoztatták arról, hogy nem ismerik el a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumát, így annak döntéseit sem – ennél fogva Dr. Szarka Gábort nem tekintik az egyetem polgárának. Dr. Szarka Gábor a nagyjából tízperces beszélgetés során eleinte arra hivatkozott, hogy a hallgatókkal szeretne tárgyalni, később azonban már azt állította, hogy az elfoglalt egyetem épületébe pusztán abból a célból próbált meg a hátsó kapun belépni, hogy az átadás-átvétel körülményeit rendezze Vonderviszt Lajos korábbi kancellárral

A hallgatók ezt követően közölték a kancellárral, hogy ők jelenleg nincsenek tárgyalói pozícióban, mert továbbra is a minisztérium megkeresését várják, kizárólag az ő delegáltjukkal hajlandóak tárgyalni. Álláspontjuk, hogy amíg az egyetem autonómiáját nem garantálja az alapítói jogok törvényes gyakorlója, az Innovációs- és Technológiai Minisztérium, addig a blokádot fenntartják, az oktrojált kuratórium által hivatalba helyezett személyeket az épületbe nem engedik be. A kancellári átadás-átvételt szintén problematikusnak tartják, mivel az intézmény átalakítása és annak körülményei ellen jelen pillanatban is eljárások folynak.

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik