Kultúra

Meghalt Helen Reddy, az I Am Woman előadója

Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk elhunyt szeptember 29 délutánján Los Angelesben. Csodálatos anya és nagymama volt és igazi nő. Megszakad a szívünk, de annak tudata vigasztal minket, hogy a hangja örökké élni fog

– olvasható a kedden meghalt Helen Reddy gyermekeinek – Traci és Jordan – közleményében. Az ausztrál születésű Reddyt egyszer „a háziasszony-rock királynőjének” titulálta Alice Cooper, de a Guardian jellemzése szerint a dalai megragadták a dühét a 60-as években és a feminizmus második hullámán felnőtt nők generációjának. Leghíresebb száma, az 1972-es I Am Woman, amelyért nemcsak Grammyt kapott (első ausztrál énekesnőként), de feminista himnusszá is vált. 1973-74-ben ő volt a világ egyik legkeresettebb énekesnője, akinek a számai többször a toplisták élén kötöttek ki. Karrierje során több mint 25 millió lemezt adott el csak az Egyesült Államokban.

2015-ben demenciát diagnosztizáltak nála, utolsó éveit egy Los Angeles-i, szórakoztatóipari dolgozók számára kialakított otthonban töltötte.

Kiemelt kép: Emma McIntyre/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik