Kultúra

Meghalt Kátai Mihály György képzőművész

Nyolcvannégy éves korában, hétfőn meghalt Kátai Mihály György Munkácsy-díjas festőművész, tűzzománc-készítő, szobrász, keramikus, író – közölte az MTI-vel a művész felesége, Kátainé Szilvay Ingrid.

Kátai Mihály György 1935. október 19-én született Karcagon. Az Iparművészeti Főiskolán Borsos Miklós és Z. Gács György tanítványaként végzett, első önálló kiállítását 1966-ban rendezték. 1967-től ornamentikai kutatásokat folytatott Európa különböző országaiban; az európai népi kultúrákkal, az ókori görög és gnosztikus filozófia ezoterikus vetületeivel, mitológiákkal és jungiánus pszichológiával is foglalkozott. 1975 és 1987 között a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelep alapító művészeti vezetője volt. Az 1970-es évek közepétől különösen köztéri alkotásai, térplasztikái voltak jelentősek.

Az 1980-as évek elejére alakította ki az úgynevezett kecskeméti eljárást, melynek szépségét a „tűzben pikturálás”, azaz a többszöri égetés biztosítja. 1987 után váratlanul visszavonult a zománcművészettől, és nagyméretű szimbolikus, figurális olajképeket kezdett el festeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik