Kultúra

Kovalik Balázs: Elkeserít az agresszió, amellyel a hatalom mindent a saját képére alakít, miközben a sokszínűség védelmezőjének állítja be magát

A nemzetközileg elismert operarendező, a Széchenyi Művészeti és Irodalmi Akadémia tagjai közé választott Kovalik Balázs a Hvg.hu-nak nyilatkozott az SZFE ügyéről. A Magyar Állami Operaház egykori művészeti igazgatója, és a müncheni August Everding Bayerische Theaterakademie Opera/Master tanszék vezetője is az SZFE által javasolt kuratóriumi tagok között volt, ám a kormány végül kizárólag a saját jelöltjeivel töltötte fel a kuratóriumot.

„Csak szemfényvesztés volt az az ígéret is, hogy az egyetem kuratóriumi tagoknak jelölhet szakembereket. Az eredményeket látjuk” – mondta Kovalik Balázs a Hvg.hu-nak. Szerinte Németországban is „van sumákolás, acsarkodás, pártérdek és maffia, de nem azon a rettenetesen primitív szinten, ahogy ez Magyarországon évtizedek, sőt évszázadok óta zajlik. Egy egyetem autonómiája ellen irányuló hatalmi terror elképzelhetetlen.”

Az SZFE tiltakozó hallgatóiról így nyilatkozott:

Ha az ellenállás nagyobb támogatottságot vált ki az elégedetlen lakosságból, akkor hamarabb fog bekövetkezni a változás, ha nem, akkor később. A színművészetis hallgatók akciói, épületfoglalása az egyik alapköve annak, hogy a jelenlegi oligarchikus hatalom egyszer megbukjon. Elkeserít és felháborít az agresszió és hazudozás, amellyel a hatalom igyekszik mindent a saját képére alakítani, miközben a sokszínűség védelmezőjének állítja be magát.

Kovalik ostobának tartja az olyan kultúrpolitikát, amely „a múltat folyton eltörölni igyekszik, szemétre dobva annak értékeit, besározva embereket és alkotásaikat”, és bízik a fiatal, új generációban, amelynek a tagjai „ezt a primitív és polarizáló retorikát elutasítják, és nem engedik, hogy a tyúk-tojás baromfiudvar filozófia tönkretegye jövőjét”. A rendező a budapesti Operaház jelenlegi helyzetéről is beszélt, szerinte nemzetközi sikerekről nem lehet beszélni, mint ahogy társulatról, műhelymunkáról, innovatív, szenzáció számba menő produkciókról sem.

Kiemelt kép: Kovalik Balázs rendező A bolygó hollandi című operájának próbáján a Művészetek Palotájában (Müpa) 2015. június 17-én. Fotó: Szigetváry Zsolt /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik