Kultúra

A magyar felnőttek még kevesebbet olvasnak

A felnőttek több mint fele soha vagy szinte soha nem vásárol könyvet.

Az elmúlt években jelentősen visszaesett a könyvolvasó felnőttek aránya Magyarországon. Ezt írta a Népszava egy kutatás alapján, amelyet az állami hírügynökség idézett. A lap a Társadalmi Kutatási Intézet Zrt. (Tárki) nyáron végzett reprezentatív felmérése alapján azt írta,

rendszeresen csak a magyar felnőttek egytizede olvas. 

A Tárki adatai szerint a 2005-ben végzett kutatási eredményekhez viszonyítva tizenkét százalékkal esett vissza a könyvolvasó felnőttek aránya.

Az országos reprezentatív felméréssel párhuzamosan egy kizárólag a könyvolvasókra fókuszáló online kérdőív is készült, amelynek kitöltői átlagosan évi harminchét könyvet olvasnak.

A kutatás alapján a magyarországi felnőtt népesség több mint fele soha vagy szinte soha, a lakosság negyede évente néhányszor vesz  könyvet. A költési szokásokat a könyvkedvelők online kérdőívében mérték fel, ez alapján a vásárlók átlagosan 12 661 forintot költöttek könyvre a megelőző egy hónapban.

A nyomtatott könyvek tartják könyvpiaci dominanciájukat: az elmúlt egy évben az online válaszadók kilencvenhét százaléka vásárolt papíralapú könyvet, e-könyvet közel harmaduk, hangoskönyvet kevesebb mint egytizedük.

Kiemelt kép: Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök feleségének vendégei, a Magyarországon akkreditált misszióvezetõk házastársai az Eszterházy Károly Egyetem könyvtárában Egerben szeptember 24-én. Herczegh Anita egész napos kiránduláson látta vendégül a misszióvezetõk házastársait. MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik