Kultúra

Mindegy, hogy moziban vagy otthon nézné a BIDF dokufeszt új filmjeit a járvány alatt

A BIDF, azaz a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál hosszú szünet után újra jelentkezik, éspedig új formában: Kaleidocs néven rendszeresen jelentkező vetítéssorozatot indítanak, ahol a nézők a moziban vagy otthonról egy időben élvezhetik a világ legjobb dokumentumfilmjeit és az azokat követő beszélgetéseket – hogy a járvány se lehessen gátja a valódi filmélménynek.

A hibrid forma nyomán azok, akik nem akarnak személyesen elmenni a filmvetítésekre, a Távmozi műsorán keresztül nézhetik a filmeket, és arra is van lehetőség, hogy a megvásárolt „élő” mozijegyet távmozisra cseréljék a nézők, ha valami miatt meggondolnák magukat. Ami marad a régiben, az a felhozatal, továbbra is a világ legjobb dokumentumfilmjei közül szemezgetnek és az alkotókat is igyekeznek közel hozni a nézőkhöz beszélgetésekkel, közönségtalálkozókkal.

Az első film, amelyet a Kaleidocs keretein belül vetítenek, A mi óriási kis farmunk című doku lesz John és Molly Chestertől, melyben a két főszereplő úgy dönt, Los Angeles-i lakásukat egy érintetlen, megműveletlen, paradicsomi birtokra cserélik. Azonban a naiv elképzelések a fenntartható gazdálkodásról és természet romantikájáról hamar átalakulnak, és rá kell jönniük, ahhoz, hogy álmuk valóra váljon el kell fogadniuk a természet játékszabályait. A film egy rakás díjat nyert, most pedig nálunk is látható lesz, ráadásul a vetítés után beszélgetést is tartanak a film rendező-főszereplőjével, John Chesterrel.

Kiemelt kép: Diamond Docs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik