Kultúra koronavírus

Koronavírus miatt leáll az Operaház

A vírus már az énekes szólistákat is elérte.

A COVID-19 betegség növekvő esetszámaira tekintettel a Magyar Állami Operaház 2020. szeptember 17-től előreláthatóan október 1-ig mindennemű zenei, rendelkező és balettpróbát felfüggeszt, ennek eredményeképp pedig meghirdetett előadásaink döntő többsége október 17-ig elmarad

– írja közleményében az Operaház. A döntés azután vált szükségessé, hogy az elmúlt napokban az Opera Kórusban és a Magyar Nemzeti Balettben szórványos, az előadások motorjaként működő Opera Zenekarban viszont sorozatos megbetegedések tapasztalhatók, és a vírus immár az énekes szólistákat is elérte. Ez pedig nemcsak a tervezett előadások létrejöttét, de a művészek egészségét is fenyegeti, és a közleményben arra is kitérnek, hogy a közönség is távolmaradásával jelezte a súlyosbodó helyzetet.

Sajnos, tudomásul kell vennünk, hogy egy árokban muzsikáló zenekar, egy operaszínpadon ténykedő kórus és egy balettegyüttes csak ideig-óráig védhető ilyen típusú járványtól: az elmúlt két hónapban így is 16 nagyszabású előadást, illetve lemez- és filmprojektet futtattunk mintegy 15 ezer néző előtt.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik