Kultúra

Ezeréves maja maszkot adott vissza Belgium Guatemalának

Visszaadott Belgium Guatemalának egy ezeréves maja maszkot, melyet még 2008-ban foglaltak le a nyugat-európai országban – jelentette be hétfőn a guatemalai kormány. A kincset nemzetközi műkereskedők lopták le Guatemalából, olvasható a kormányközleményben.

A jádemozaik maszk, mely a maják esőistenét ábrázolja és a maja civilizáció klasszikus korából, az i.sz. 600-900 közötti időkből származik. Eredetiségét a Brüsszeli Királyi Művészeti és Történeti Múzeum szakértője, Serge Purini bizonyította, aki felbecsülhetetlen értékűnek nevezte a műkincset. Tizenkét évnyi pereskedés után döntött úgy egy belga bíróság, hogy a maszkot vissza kell adni a közép-amerikai országnak. A műkincs átadása Guetamala brüsszeli nagykövetségén hétfőn megtörtént.

A maja kultúra, melynek virágkorát a 200-800 körüli korszakra teszik, fejlett írásbeliségéről, matematikai és csillagászati tudásáról híres. A legjelentősebb ősi amerikai civilizáció volt. A klasszikus maja civilizáció elpusztult, de a népcsoport leszármazottai ma is élnek elsősorban Mexikó, Guatemala és Belize területén.

GUATEMALAN MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS / AFP

(MTI)

Kiemelt kép: GUATEMALAN MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik