Kultúra

Purcelltől a Pink Floydig – fesztiválra fel! (x)

Ha ősz, akkor Európai Hidak fesztivál és egy különleges utazás, egyenesen Nagy-Britanniába. Szeptember 15. és 28. között viszont a brit életérzésért nem kell repülőre szállnunk, hiszen az Egyesült Királyság Budapestre, egyenesen a Müpába költözik. Körülöttünk Shakespeare szelleme, a brit angol dallama, orrunkban a délutáni tea illata, ábrándjainkban zöldellő parkok, piros telefonfülkék és double deckerek, fülünkben pedig Haydn London szimfóniája. Érzékszerveket kiélesíteni: a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Müpa klasszikus, barokk és kortárs zenével, filmekkel és irodalommal várják a brit kultúra rajongóit.

Az itthon és külföldön is nagy sikerű 2019-es Orfeo-produkció után újra a BFZ-vel énekel a világhírű szoprán, Baráth Emőke. Szeptember 15-i barokk koncertjükhöz a régizene formabontó fenegyereke, a brit karmester, Christian Curnyn csatlakozik. Purcell, Händel és Boyce – régizene merészen, tele bájjal, virtuozitással, tánccal és féktelenséggel. A fesztivál szeptember 16-án külön koncertet szentel a szigetország elmúlt negyven évének. Nyers energiák, kalandos utazás a végtelenbe. Egy este, ahol a szerzők a minket körülvevő világ szépségeire reflektálnak.

Milyen lehet egyetlen este alatt bejárni három országot? A BFZ-vel ezt is átélhetjük szeptember 24-én vagy 26-án. Egy Haydn-induló után Benjamin Britten operája a tengerről mesél, a Szerenád híres angol költők verseire íródott. MacMillan műve a skót népi táncok világát idézi, majd Haydn utolsó, London szimfóniája zárja a koncertet.

A könnyedebb műfajok, így az ír kocsmazene lelkes hívei a Firkin koncertjének örülhetnek. A zenekar olyan népszerű előadókkal osztozik a színpadon, mint Szalóki Ági, Karácsony James, Szabó Attila és Baricz Gergő. Sőt, Magyarország első Pink Floyd tribute zenekara, a Keep Floyding is a Müpába érkezik a nagy előd legendás dalaival.

Ha irodalmi utazás, akkor Nádasdy Ádámnál jobb idegenvezetőnk nem is lehetne. Shakespeare, Byron és Tennyson mellett „megszólal” a skót Burns és az ír Yeats is, olyan kiváló színészek tolmácsolásában, mint Fullajtár Andrea, Ónodi Eszter, Fodor Tamás és Hajduk Károly. A brit filmkultúra szerelmesei olyan klasszikusokat nézhetnek újra egy-egy érdekes beszélgetés kíséretében, mint a 2001: Űrodüsszeia, a Ragyogás, a Tágra zárt szemek, az Egy kapcsolat vége vagy az Állatfarm.

A program és a szólisták összetétele az aktuális járványügyi intézkedések mentén változhat. Köszönjük megértésüket!

További információ és jegyvásárlás: www.bfz.hu és www.mupa.hu
Részletes program itt.

A Facebook-eseményhez itt csatlakozhatnak.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik