Kultúra

Csökkenhet a koncertjegyek áfakulcsa, digitális értéktárat kap a popkultúra

Tizennyolc és huszonhét helyett öt százalékra csökkenhet a koncert- és fesztiváljegyek áfakulcsa, ha a PwC kutatása megerősíti, hogy ez jó ötlet. Erről a Music Hungary Konferencia sajtótájékoztatóján beszélt a cég képviseletében Szilágyi Dávid. A sajtótájékoztatón jelentették be azt is, hogy a konferencia Veszprémbe költözik, és a fő téma a járványkrízisből való kiutak keresése lesz.

Weyer Balázs, a Music Hungary elnöke szerint

az elmúlt években olyan dolgok felett keseregtünk a Music Hungary konferenciákon, amilyen problémáknak ma nagyon örülnénk. Ez a konferencia az az esemény, amelyből a Music Hungary Szövetség, a magyar könnyűzene reprezentatív iparági képviselet kinőtt, nem is olyan hosszú idővel ezelőtt. És nagyon jó, hogy így történt, mert ebben az évben akkora szükség van a közös gondolkodásra, amekkorára sosem gondoltunk, hogy lesz. A zeneipar szereplői így egymást segítve, közösen próbálnak túlélni és beleszólni a saját sorsukba. Az idei konferencia is óhatatlanul erről, a túlélésről és saját sorsunk alakításáról fog szólni.

A rendezvényen Demeter Szilárd, a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújításának és társadalmiasításának koordinálásért felelő miniszteri biztos is beszélt, és kiemelte, hogy most a legfontosabb az, hogy felkészüljenek arra, ha a járványveszély miatt újra be kell zárni a játszóhelyeket.

Mi egy 1,4 milliárd forintos klubtámogatási pályázattal indulunk, ami az infrastruktúra túlélését biztosíthatja, hogy legyen majd hol újraindítani a zenei életet. A Nemzeti Művelődési Intézettel közösen összesen 450 millió forintra pályázatot hirdetünk a rendezvénytechnikusok számára. A Petőfi Irodalmi Múzeumban pedig a pandémiás helyzet miatt elmaradt pár fejlesztés maradványösszegéből elkezdjük a magyar popkultúra digitális értéktárának az építését. Elsősorban a zenekaroktól és kiadóktól vásárolunk audiovizuális anyagokat, majd tárgyi emlékeket (relikviákat), ezeket digitalizáljuk, és strukturált, kereshető formában közgyűjteményként mindenki számára ingyenes formában közzétesszük

– mondta el Demeter. A kiútkeresés hívta életre az áfacsökkentés ötletét is, amivel kapcsolatban a Music Hungary Szövetség felkérte a PricewaterhouseCoopers Magyarország szakértőit, hogy vizsgálják meg, milyen hatással lenne a koncert- és fesztiváljegyeket érintő  áfakulcsok csökkentése egyrészt az iparág szereplőire, másrészt az állami adóbevételekre. A kutatás eredményéről majd a veszprémi konferencián számolnak be.

Kiemelt kép: OLI SCARFF / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik