Kultúra

Upor László: A jelen problémáit kell megoldanunk, lehetőleg közösen

A Facebookon tette közzé a Színház- és Filmművészeti Egyetem Upor László rektorhelyettes, az egyetem szeptember 6-i diplomaátadóján tartott beszédét. Elmondta többek között, hogy már attól rendhagyó az esemény, hogy nem a megszokott helyen, „otthonukban”, az Ódry-színpadon tartják azt.

A történelem mindig másutt van. Olyasmi, ami régen esett meg, vagy valahol messze – esetleg nagyon régen, nagyon messze. […] A nagybetűs történelem általában távol tartja magát unalmas hétköznapjainktól. De ma valahogy ezt másképp éljük meg itt, ezek között a valóban történelmi, színháztörténeti jelentőségű falak között

– mondta beszédében Upor.

Hozzátette, a diplomákat most nem ő, a „kétes státuszú egyetemi vezető”, hanem maga a történelem adja át,

csak ő más elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni, ezért rám tolta a melót.

Schmidt Mária az SZFE-ről: Az egyetemet kisajátította egy baráti társaság
Nem érti, miért vannak még ott az idősebb tanárok.

Hangsúlyozta, hogy a most diplomát kapó hallgatók kicsit a történelem gyermekei is.

Ti vagytok az elsők – remélhetőleg az utolsók is –, akiktől egy láthatatlan mikroorganizmus elrabolta a színházi vagy filmes mestermunkával megkoronázott befejezés esélyét. Ti, akik ma diplomát kaptok, az elmúlt években szinte mindannyian tanultatok olyan fontos mestertől, aki már soha senkit nem fog tanítani. És kivétel nélkül mind egy olyan iskolában tanultatok, ami már soha többé nem lesz. Olyan. Ennek a jelentősége csak évek múlva érik meg, ahogy a tapasztalatok IGAZI feldolgozása is évekbe telik majd.

Upor szerint a teendőjük megérteni-feldolgozni és tovább vinni a tradíciót, egyszersmind szembenézni azzal, amit szédületes sebességgel hoz elénk a még alig sejthető jövő.

És mindeközben egy pillanatra sem feledni, hogy a jelen problémáit kell megoldanunk. Lehetőleg közösen. Vagy nézzük másképp, az irányt megfordítva: úgy építjük önmagunk alatt-előtt a hidat, hogy nem tudjuk, mi felé tartunk, csak azt, honnan jövünk. A kutatás, a művészet, az oktatás lényege, hogy fogalmunk sincs, HOVÁ tart az a bizonyos híd. Ezért még egy fokkal óvatosabban kell építeni. És még fontosabb, hogy ne égessük föl magunk mögött, mert könnyen lehet, hogy vissza kell bontanunk az előző csomópontig, mielőtt újra nekilendülnénk. És épen kell hagyni az utánpótlás-útvonalakat is.

Upor László beszéde az SzFE diplomaátadóján, 2020. szeptember 6. vasárnapKöszöntöm a Vígszínház technikusait és…

Közzétette: Színház- és Filmművészeti Egyetem – 2020. szeptember 7., hétfő

Tüntetés az SZFE-ért: az egyetem épületétől a Parlamentig ért a gigantikus élőlánc, ami az egész Kossuth teret beterítette
A Parlament előtt felolvasták az egyetemi lét alapelveit tartalmazó chartát, amit a Vas utcából indulva, stafétaként adtak kézről kézre a tüntetők.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik