Kultúra

Perre megy Lajos Tamás, mert Schmidt Máriáék nem fizették ki a kormány reklámfilmjét

A 444 számolt be a pénteken indult különös perről, melyet a jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező, és a Színművészeti új, Vidnyánszky-féle kuratóriumában is helyet kapó producer, Lajos Tamás indított Schmidt Mária közalapítványa ellen.

A jogi útra terelődött vita tárgya dióhéjban a következő: A kormány megbízásából eljáró Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából rendelt egy egyperces klipet Lajos Tamás cégétől, a Szupermodern Stúdió Kft.-től. Ez lett az a bizonyos videó, amelyben a Wind of Change aláfestőzenéje fölött Orbán Viktor 1989-es beszéde szól, és amit a tavalyi VOLT fesztiválon is végtelenítve játszottak az óriáskivetítőn.

30 éve szabadon

Közzétette: 30 éve szabadon – 2019. július 25., csütörtök

Az egyperces filmről 120 millió forintot meghaladó szerződést írtak alá, melynek csak a felét fizette ki Schmidték közalapítványa. Lajos Tamás cége összesen 88 millió forintot követel, amiben az eredetileg visszatartott 60 millión túl benne van a késedelmi kamat és a szerintük pótmunkának minősülő módosítások ára is. Schmidt Máriáék azonban nem pusztán nem akarják kifizetni a követelt összeget, de még ők követelnek pénzt a gyártótól, szerződésszegésre, késedelemre és hibás teljesítésre hivatkozva. Ha nekik ad igazat a bíróság, a gyártónak a már megkapott összeg nagy részét is vissza kell fizetnie, ez esetben tehát gyakorlatilag ingyen készítették a filmet. A tárgyalás következő napja októberben lesz, ahol Lajos Tamás, a rendező Goda Kriszta, Schmidt Mária és Tallai Gábor fog tanúskodni. A szövevényes részleteket a 444-en olvashatják.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik