Kultúra

Mácsai Pál megszállásról beszélt az SZFE-vel kapcsolatban

Mácsai Pál nem talál racionális elemet a Színház- és Filmművészeti Egyetem körüli elmúlt fél év történéseiben – mondta csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Az Örkény Színház igazgatója azt mondta, hogy az ő működése alatt ez a legnagyobb szakmai krízis és a XXI. század emlékezetes csomópontja zajlik éppen.

Hozzátette, az átalakítás határidejének drasztikus lerövidítése, az egyetemi vezetés kompromisszumos javaslatainak lesöprése arra utalnak, hogy az eseményeket indulat mozgatta és nem érvek. Mácsai kijelentette, hogy a szenátus jogköreinek elvétele intervenció, megszállás, amivel a szenátus tagjainak sok éves munkája kérdőjeleződött meg, és szerinte az, hogy az diktál, akinél a pénz van, az feudális gondolat, a demokráciára nem jellemző, mert ott létezik a fékek és ellensúlyok rendszere.

Az eseményeknek azonban annyiban van előnye, jegyezte meg Mácsai Pál, hogy a színészhallgatók emberi, történelmi tapasztalatot szereznek az emberi természetről és a hatalom természetéről, ami a színházi szakmában jól jön a későbbiekben.

Az Örkény igazgatója úgy véli, a történteknek egyetlen jó kimenetele van, a visszavonás, és ehhez olyan léptékű államférfiúi bölcsesség kellene, amely belátja, hogy ezt a dolgot rosszul mérték föl.

Pintér Béla: Hiába várja el a hóhér, hogy majd a vérpadon megcsókoljuk a kezét
Szerinte akit Vidnyánszky el akar pusztítani, azt el is fogja.

Kiemelt kép: archív/24.hu/Mohos Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik