Kultúra

Megrongálták a Csillagnéző Műcsarnok mellett felállított, botrányt kavaró szobrát

Az elmúlt hetekben vihart kavart, fekete művet immár nem egy, hanem tucatnyi hímtag díszíti.

A Boldi művésznéven alkotó szobrász, Szmrecsányi Boldizsár által életre hívott Csillagnéző 2015-ben jelent meg az alig egy évvel korábban átadott Várkert Bazár Öntőház udvarán, három héttel ezelőtt pedig a Műcsarnok bejárata mellé, és egyben a figyelem középpontjába került – köszönhetően annak, hogy a téglatest-mellkasú kőembernek csillagnézés közben szemmel láthatóan erotikus gondolatai támadtak.

Az alkotás ezen részlete emellett szinte vonzza a szemet, mivel a kezeit összefonó férfialak felhúzott lábakkal ül, a póz pedig egyértelműen a hímtag felé irányítja a figyelmet. Annak jelenléte önmagában persze még nem probléma: a meztelenség az ősidők óta jelen van a művészetben, a nemi szervek kihangsúlyozása pedig a termékenységi szobrok, köztük a görög Priapus-ábrázolások legalapvetőbb jegye, jelen esetben mindez azonban teljesen öncélú, leszámítva persze azt a lehetőséget, ha a szobrász legfőbb célja a néző fejében megszülető teljes értetlenség generálása, vagy a szándékos megbotránkoztatás volt.

– írtuk akkor született cikkünkben, amiben a művész pályájának főbb állomásait, az életművét körülvevő furcsaságokat, illetve a Csillagnéző egyik lehetséges előképét is bemutattuk.

Erotikus gondolatai közt elveszett csillagnéző tűnt fel a Hősök terénél
Öt éven át a Várkert Bazárban rejtőzött, és senki nem foglalkozott vele, mostantól azonban a Hősök tere mellett nézi a csillagokat égnek álló pénisszel.

A gránitból faragottnak tűnő, de valójában patinázott bronzból készült férfialakról rövidesen kiderült, hogy az mindössze az évente megtartott Szalon részét jelentő Szabadjáték – Szobák címet kapott kiállítás egyik alkotása, így szeptember 27-én visszakerül az alkotó műtermébe, a mű körüli hullámok ezzel azonban egyáltalán nem csillapodtak.

Olyannyira, hogy az Index számos társához hasonlóan felmondott egykori munkatársa, Földes András szerda délelőtti képein már megrongálva, sárga péniszekkel telefestve látható,

sőt, külön kiemelték az eredetit. A szobor így mindenesetre elvesztette eredeti minimalizmusát, viszont olyan lett, mint valami falloszimádó törzsi harcos.

Az eredeti poszt az Instagramon:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Földes András (@andras_foldes) on Aug 26, 2020 at 1:56am PDT

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik