Kultúra

Őszi kikapcsolódás Szegeden (x)

Szerezz varázslatos élményeket Szegeden! Találkozzunk a Napfény városában!


A napfény városaként is ismert Szeged az őszi hónapokban is bővelkedik programlehetőségekben. Számtalan kulturális tér megújult az elmúlt időszakban, melyeket mára birtokba vehettek az érdeklődők.

Befejeződtek Szeged egyik legimpozánsabb épületének, a Móra Ferenc Múzeumnak, a felújítási munkálatai. A főépület két állandó kiállításnak ad otthont, az egyik a Móra Rengeteg, amely az egykori igazgató, Móra Ferenc életét és munkásságát mutatja be. A másik a Folyónk és Földje, amely a régi természettudományi tárlat újragondolása Máté Bence természetfotós alkotásaival kiegészítve. Újdonságnak számít az épület tetején kialakított kilátótér, melynek előterében egy 3D-s animáció mutatja be a 19. század végi Szegedet. Az egyik kilátóról a Tiszát és Újszegedet, míg a másikról a Belvárost csodálhatjuk madártávlatból. Két új időszaki kiállítással is bővült a gyűjtemény, az egyik a Honfoglalás, ahogy Munkácsy megfestette, a másik pedig a „Lészen ágyú” – Gábor Áron rézágyúja.

Újjászületett a Belvárosi Mozi. A 100 éves építmény teljes körű felújítása zajlott, amely során számos újdonság is bekerült a kínálatba. Itt található Magyarország vadonatúj filmes élménytára, a VR Game Room és VR Cinema kínálatában közel 100 folyamatosan frissülő VR film és VR játék szerepel. A digitális technika segítségével a látogatók megismerkedhetnek a szegedi kötődésű Zsigmond Vilmos, Balázs Béla és Csőke József munkásságával, az élményt pedig az okos telefonról indítható múzeumi guide és az AR tárgynézegető fokozza.

A Szent-Györgyi Albert Agóra a hagyományos kiállítások helyett a „szórakoztatva tanulás/tanítás” programja mellett kötelezte el magát. Kiállítótereiben interaktív Informatika Történeti Kiállítás, kétszintes Informatórium és Látványlaboratórium kapott helyet Interaktív Fizikai Kísérletbemutatóval, Kreatív Fizika Látványszínházzal és Színfényvesztő szobával.

Az egésznapos programot nyújtó Vadaspark 45 hektárnyi erdős területén számos érdekes és távoli állatfajjal is szemben találhatjuk magunkat. A legújabb jövevény a Csülök névre keresztelt indiai orrszarvú bika, aki nemrégiben foglalta el elsőként a helyét az új orrszarvúházban! Nem sokáig lesz már magányos, hiszen szeptemberben érkezik hozzá egy újabb bika az angliai Chesterből.

Szeged egyik legrégebbi és legszebb városrészében, Alsóvároson található az 1880-ban épült és 2010-ben felújított Napsugaras Tájház, az Alföldre jellemző soros elrendezésű, háromosztatú, alápincézett lakóház. A tájházban különböző tematikájú kézműves foglalkozásokra van lehetőség csatlakozni az év bármelyik szakaszában. Itt az ősz folyamán több kulturális rendezvényen is részt vehetünk.

A REÖK-ben (Regionális Összművészeti Központ) egy izgalmas acélszobrászati kiállítást tekinthetünk meg, “Acélos történetek” címen került megrendezésre. A kortárs képzőművészeti gyűjtemény szeptember 27-ig látogatható, október 10-től pedig Nagy Gábor, Munkácsy Mihály-díjas festőművész és grafikus kiállítása érkezik.

A picit hűvősebb idő beköszöntével sem lesz hiány programokból és kikapcsolódási lehetőségekből a Napfény városában. Szeptember 8 és 12 között zajlik az idei, sorjában már a negyedik Zsigmond Vilmos Filmfesztivál a Belvárosi Moziban. Szeptember harmadik hétvégéjén kerül sor a XXX. Nemzetközi Kamionos Country Találkozóra a Szeged melletti Sziksósfürdőn. Folytatódnak a különböző tematikájú városnéző sétáink is, szeptember 5-én egy múzeumi sétán, ugyanezen a napon és 26-án a belváros titkaira derítünk fényt Belvárosi sétánkon, 19-én a szegedi szecessziós értékeket fedezhetjük fel 25-én pedig a Nobel-díjas kém, Szent-Györgyi Albert nyomába eredünk.

Az IH Rendezvényközpont is bővelkedik izgalmas előadásokban. Csányi Sándor önálló estje szeptember 24-én lesz, amely egy egyszemélyes vígjáték nyolc különböző karakterrel, nyolcvan percben. Október 26-án a humor nagyágyúi: Ceglédi Zoltán, Hadházi László, Kovács András Péter és Litkai Gergely érkezik Szegedre a Duma Aktuál keretén belül. Október 28-án pedig Caramel élőzenekaros koncertjére csatlakozhatunk.

A Szegedi Nemzeti Színház is izgalmas őszi előadásokkal várja a színház szerelmeseit. Október 9-én lesz a bemutatója a George Orwell: 1984 című regényadaptációjának. A szerző örökösei Magyarországon első alkalommal a Szegedi Nemzeti Színháznak engedélyezték a mű színpadra állítását.

Idén is megrendezésre kerül az új Zsinagógában az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál, fellépők lesznek többek között Koncz Zsuzsa, Dés László.

Szeptember 24 október 1 között kerül megrendezésre a Dómban a város egyik legrangosabb komolyzenei fesztiválja, a Szent Gellért Fesztivál, melyen Ludwig van Beethoven születésének 250. és a Szeged-Csanádi Egyházmegye fennállásának 990. évfordulóját is ünnepeljük az idén.

Benépesül a Maty-éri kajak-kenu pálya is szeptemberben, 17. és 20. Között zajlik az Olimpiai Reménységek Versenye, 24. és 27. között pedig a Gyorsasági és Parakenu Világkupa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik