Kultúra

Udvaros Dorottya kiállt Zsámbékiék mellett

A Nemzeti Színház Kossuth-díjas művésznője nem szeretné, ha a nevét felhasználnák Ascher Tamás, Székely Gábor vagy Zsámbéki Gábor elleni támadásra.

Udvaros Dorottya a Nemzeti Színház Kossuth-díjas színművésze közleményt juttatott el a Színház Online szerkesztőségéhez. Nyílt levelében nem említette meg, hogy konkrétan milyen támadások érték az elmúlt időben – többek között jelenlegi igazgatója, Vidnyánszky Attila részéről – egykori mestereit, ugyanakkor jelezte, kiváló művésznek tartja Ascher Tamást, Zsámbéki Gábort és Székely Gábort, és büszke arra, hogy együtt dolgozhatott velük.

A rohamtempóban átalakított Színház- és Filmművészeti egyetem új kuratóriumi elnökévé kinevezett Vidnyánszky Attila a Kossuth rádiónak adott múlt heti interjújában beszélt arról, hogy csak egy „hangos, liberális bagázs” tiltakozik. „Nagyon komoly nemzetközi háttérhatalom és hálózat szervezkedik, egy liberális kör. A szakma tele van történetekkel, hogyan lehetetlenítettek el embereket. Básti Juli, Udvaros Dorottya vagy Blaskó Péter maga mesélte nekem, hogy egyből rosszabb színésznek minősítették őket az általam vezetett Nemzeti tagjaként” – mondta Vidnyánszky. Többek között erre reagál a színésznő levele, amely így szól:

Szeretve tisztelt Kollégáim, Alkotótársaim, Színészek, Rendezők, Barátaim!

 

Fontosnak tartom, hogy tudjátok: sehol és senkitől nem tapasztaltam, sem kollégáktól, sem nézőktől, hogy rosszabb színésznek minősítettek volna azért, mert a Nemzeti Színház tagja vagyok!

 

Székely Gábort a mesteremnek tekintem! Zsámbéki Gáborral együtt hozták létre a budapesti Katona József Színházat, amelynek alapító tagja voltam. Volt szerencsém többször dolgozni Ascher Tamással is.

 

Ők meghatározták a pályámat, a színészi életemet, a munkához való viszonyomat. Büszke vagyok erre!

 

Nem szeretném, ha bárki bármilyen formában felhasználná a nevemet ezek ellen a nagyszerű színházi alkotók ellen.

 

Köszönöm. Udvaros Dorottya színész

Kiemelt kép: Vörös Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik