Kultúra

Meghalt Ben Cross, a Tűzszekerek és a Star Trek színésze

72 éves korában, rövid lefolyású betegség után meghalt Ben Cross – írta meg a Deadline. Az angol színész legikonikusabb szerepe az 1981-es Tűzszekerekben volt, amelyben ő alakította a főhőst, Haroldot, a megszállottan versenyző atlétát. A sportfilm 1982-ben négy Oscar-díjat kapott, köztük a legjobb filmnek járót. Cross emellett számtalan egyéb filmben szerepelt, az Imdb filmes adatbázisában 104 cím szerepel a neve alatt. Többek között ő játszotta Rudolf Hesst a Nürnberg – Nácik a bíróság előtt című BBC-s produkcióban, Malagant herceget Az első lovagban, illetve a vulkáni asztrofizikust, Sareket a Star Trek 2009-es rebootjában.

Cross 1947-ben született Londonban, munkásosztálybeli családba. Hamar elkezdte érdekelni a színészet, de volt pincér, takarító és ács is, mielőtt 22 évesen felvették volna a londoni királyi színiakadémiára. Filmes debütálása A híd túl messze van című klasszikus háborús filmben volt, a filmezés mellett pedig rendszeresen feltűnt a színpadon is, gyakran énekes szerepekben.

A világ ma elvesztett egy nagy tehetséget, a családunk viszont elvesztett egy szeretett férjet, apát, nagyapát. Született showman volt, egy két lábon járó zenei enciklopédia, aki bármit el tudott énekelni. Megtanított minket arra, hogy nézzünk szembe az érzéseinkkel, bármik is legyenek azok. Hálásak vagyunk az iődért, amit vele tölthettünk. A szelleme tovább él a szavain, a zenéin és az iránta érzett szeretetünkön keresztül

– írta a család, hozzátéve, hogy aki szeretne megemlékezni Crossról, az adományozzon valamennyit a Save the Children nevű jótékonysági szervezetnek.

Ahogy ő maga mondaná: támogassuk a zenészeket, szeressük egymást, és csak jót tegyünk.

Kiemelt kép: Ben Cross a Tűzszekerekből. Forrás: AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik