Kultúra

Jordán Tamás: Félelemmel tölt el a gondolat, hogy a művészeti képzés helyett ideológiai átnevelés lesz

Jordán Tamás, a Nemzeti Színház egykori, és a szombathelyi Weöres Sándor Színház jelenlegi igazgatója Facebook-posztban üzent a Nemzeti jelenlegi vezetőjének, Vidnyánszky Attilának, aki a szeptember 1-jével fenntartót váltó Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának elnöke is lett. Jordán a bejegyzésében leszögezi, Vidnyánszky a mai színházi élet pápája – noha őt „nem a magyar színházi élet nagyjai választották meg, hanem ő maga nevezte ki saját magát és ezt szentesítette a hatalom” –, ő maga pedig a Két pápa című darabban XVI. Benedek pápa szerepét játssza jelenleg, ezért szerinte bele tud helyezkedni a pápa helyzetébe. Jordán a pápa lelkiismereteként megfogalmaz néhány „kételyt”, amit egy művésznek szerinte éreznie kell.

Így például felteszi a kérdést, hogyan Vidnyánszky azért mondja-e, hogy az SZFE-n gyenge a képzés, mert látott elegendő számú vizsgaelőadást?

Ha nem, akkor bátorkodom felhívni becses figyelmét arra a tényre, hogy én viszont számtalan rendkívül tehetséges frissen végzett fiatal pályakezdővel találkoztam, alkalmam volt velük együtt játszani és lebilincselt a tehetségük, a pályára való alkalmasságuk. Ha ez Önt nem ingatja meg hitében, inkább én vonulok vissza és elmarasztalom magam, hogy ennyi színházban töltött évtized után már nem vagyok képes megkülönböztetni a jót a rossztól

– írja Jordán, aki visszautasítja, hogy az egyetem liberális fészek volna, és azt is megjegyzi, azért nem szerződik kellő számú végzős hallgató vidékre, mert a vidéki színházigazgatók nem ismerik és nem is hívják őket. Az idén a Nemzet Színészévé választott Jordán szerint Vidnyánszkynak igaza van abban, hogy rossz feltételek között működik a Színművészeti, hiszen a kormányzattól régóta hiába vár segítséget.

Végül a bejegyzés az ideológia kérdésére is rátér:

A közvélemény kutatások szerint a fiatalok többsége ellenzéki gondolkodású. Ha ez így lesz a Színműre felvettek körében is, akkor tenni kell valamit az egységes ideológia kialakítása érdekében. Nyilván be kell iktatni, a művészet tanítási idejének rovására ilyen átnevelő órákat. Az én fiatal koromban volt olyan képzés, hogy tudományos szocializmus, volt olyan tantárgy, hogy világnézetünk alapjai. Félelemmel tölt el az a gondolat, hogy a művészeti képzés helyett ideológiai átnevelés lesz

– írja Jordán Tamás, aki búcsúzóul eredményes gondolkodást kíván Vidnyánszkynak, és reméli, a kételyei párbeszédet eredményeznek. A teljes poszt:

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik