Kultúra

Egy fillért sem kap az NKA-tól, megszűnhet az 51 éves folyóirat

Nyílt levélben kér segítséget az Új Forrás folyóirat, miután a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) idei folyóirat-pályázatán egyáltalán nem kaptak támogatást. A döntés az 51 éve működő lap végét jelentheti. Az Új Forrás nyílt levelét a Litera tette közzé.

Méltánytalan módon az 51. évét betöltő, tradicionális nyomtatott folyóirat, az Új Forrás nem kapott támogatást ez évi megjelenésére. (A 6. szám megjelentetése után…) Nem tudjuk, nem értjük, miért. Úgy gondoljuk (alulírott 51 személy, szerző és szerkesztő), hogy a lap szellemi és technikai színvonalban nem marad el a többi, méltányosan támogatott lap mögött. A kis formátum, az évi tízszeri megjelenés az eddigi lehetőségeink és a praktikum (zsebben elfér) összehangolásának következményei. A vidékiség, a szabad szellem és a függetlenség eddig előnyünkre szolgált. Mindez most megváltozott, 0 Ft támogatást kaptunk az NKA-tól, jóllehet az egyetlen folyamatos, biztos és számottevő forrásunk volt évtizedek óta

– áll a közleményben, melyben segítséget és méltányosságot kérnek ahhoz, hogy ne kelljen megszűnnie vagy online lappá átalakulnia a folyóiratnak, szerintük ugyanis a nyomtatott megjelenés pótolhatatlan. Ugyanakkor az, hogy milyen formában várják a segítséget, nem szerepel a szövegben.

A Litera megjegyzi, hogy a Szépirodalmi Kollégium más lapoktól is komoly pénzt vont el, ők is történetük legalacsonyabb összegű támogatását kapták.

 Kiemelt kép: Új Forrás /Facebook

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik