Kultúra

Nem csak a szervezők, az állam is óriásit bukik a fesztiválok elmaradásán

Rezsi- és bértámogatás, valamint áfacsökkentés kellene ahhoz, hogy a fesztiválszektor életben maradjon most, mivel az augusztus 15. után is érvényben maradó koncertstop miatt elmarad a teljes idei szezon. Erről a Magyar Fesztivál Szövetség, az MFSZ elnöke, Márta István nyilatkozott a Világgazdaságnak, hangsúlyozva, hogy messze nem csak a szervezők jártak rosszul, szerinte ugyanis

a kulturális veszteség mellett a fesztiválok elmaradása idén legalább 80 milliárd forint bevételkiesést jelent az államkasszának.

Mint elmondta, a szektor közvetve 37, közvetetten 370 ezer embernek ad munkát, akiknek jelentős része így továbbra sem tud dolgozni. Ezért a turizmus-vendéglátásban érvényes járuléktámogatás meghosszabbítására nagy szükség lenne ezen a területen is, ahogy a bértámogatásra is, mivel a szervezőcégek jellemzően nem bocsátották el a dolgozóikat abban bízva, hogy a nyár végén még be tudnak húzni elég bevételt, így a kifizetett bérek kompenzációjára nagy szüksége lenne a cégeknek. A rezsitámogatásra szintén lenne igény, minthogy az irodabérlésre, az eszközpark fenntartására sem tudják idén megtermelni a pénzt. Az MFSZ tagjai emellett egyetértenek abban is, hogy az ilyen rendezvények áfakulcsának 5%-ra mérséklése is érdemi segítséget jelentene. A teljes cikk a Világgazdaság mai számában olvasható.

Kiemelt kép: MTI Fotó / Bodnár Boglárka

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik