Kultúra

Meghalt Alan Parker, az Evita rendezője

Hetvenhat éves korában, hosszú betegség után meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer. A nevéhez olyan filmek fűződnek, mint az Evita, a Fame és a Bugsy Malone.

Alan Parker 1944-ben született, szövegíróként kezdte pályáját egy reklámcégnél, de hamarosan már reklámok forgatókönyvét írta és rendezőként is bemutatkozott. 1974-ben a BBC számára forgatott The Evacuees hozta meg számára a hírnevet, amelyért megkapta a brit filmakadémia legjobb rendezőnek járó díját. Később az akadémia még hatszor tüntette ki ezzel az elismerésével.

Az amerikai filmakadémia kétszer jelölte őt a legjobb rendező kategóriában Oscar-díjra, egyik jelölését az 1996-ban bemutatott, Madonna főszereplésével Budapesten forgatott Evitáért kapta. Nemcsak musicaleket rendezett, hanem bohózatot és thrillert is. Híres filmjei között vannak még a Lángoló Mississippi, az Éjféli expressz, a Pink Floyd: A fal, a Promenád a gyönyörbe. Utolsó filmjét, a David Gale életét Kevin Spacey és Kate Winslet főszereplésével 2003-ban rendezte.

A Brit Filmtanács elnöke és a brit rendezők céhének alapító tagja volt. II. Erzsébet uralkodó 1995-ben a Brit Birodalom Érdemrendje kitüntetést adományozta neki, 2002-ben lovaggá ütötte őt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik