Kultúra

Aki nem tudta tartani a száját a vasfüggöny mögött sem

Július 29-én kezdődik Fabricius Gábor első mozifilmje, az Eltörölni Frankot! forgatása. A film főszereplője egy underground zenekar karizmatikus frontembere, Frank (Fuchs Benjámin), aki 1983-ban a vasfüggöny mögött nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe és képtelen tartani a száját. Politikai pszichiátriára kerül, ahol a rendszer ellenségeit próbálják elhallgattatni.

A trap underground zenei szcénában Filo művésznéven ismert Fuchs Benjáminról Fabricius Gábor elmondta, hogy egyszerre van benne a keménység és érzékenység, a zene tisztelete és a lázadás, ami a film főhősének, Franknak is lényege.

Veleszületett előadói tehetsége nem csak zenészként, de színészi energiák megmozgatásán keresztül teszi alkalmassá a főszerep megformálására, izgalmas őt mozgóképen civilként látni és megismerni ebben a szerepben

– mondta a rendező.

Christopher Nolan látványtervezője elmondta, miért dolgozik magyar filmben
Eggert Ketilsson igazi blockbusterekben dolgozott, most viszont Fabricius Gábor filmjében is közreműködik. Interjúnkban elmondta, miért.

Fuchs Benjámin mellett a főbb szerepekben Bánsági Ildikó, Frenák Pál, Lénárt István, Ladányi Andrea, Székely B. Miklós, Waskovics Andrea, Soós Attila és Peer Krisztián költő lesznek láthatók. A film látványtervezője Eggert Ketilsson, aki olyan hollywoodi produkciókban máködött közre, mint a Tenet, a Dunkirk vagy a Csillagok között.

Fontos volt számomra, hogy a munkámat olyasvalaki segítse, aki távolabb van a korszaktól és így külső szemként más összefüggéseket láttasson a diktatúra látványvilágában, mint mi, akik megtapasztaltuk azt. Mi a kor propagandájában vagy annak utóhatásában cseperedtünk fel itt Közép-Európában, sokszor sztereotípiákat, tanult nézőpontokat ismételgetünk és manipulált érzelmi kapcsolatunk van egy-egy motívummal, ami a film dokumentum-szerűségét károsíthatná. Eggert északi személete, minimalizmusa és sci-fi tapasztalata kulcsfontosságú számomra

– nyilatkozta Fabricius Ketilssonról.

A 27 napos forgatás helyszínei között lesz a Belügyminisztérium, a Magyar Rádió, a Műszaki Egyetem, a csepeli gabonatároló és a volt inotai hőerőmű is.

A Nemzeti Filmintézet 434 millió forintos támogatásával készülő Eltörölni Frankot! operatőre Dobos Tamás, vágója Tuza-Ritter Bernadett, hangmérnöke Zányi Tamás, a jelmezekért Sinkovics Judit felel, a szubkultúra szakértőjeként Oltai Kata művészettörténész, a rendező konzulenseként pedig Gazdag Gyula működik közre.

Kiemelt kép: Dobos Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik